Overslaan en naar de inhoud gaan
Akkoord
Minister Van Nieuwenhuizen ondertekent het akkoord

ASV niet geraadpleegd over akkoord broeikasgassen

De declaration of Nijmegen is donderdag 12 april feestelijk ondertekend: een akkoord van de binnenvaartsector over broeikasgassen en het verminderen van de uitstoot daarvan. Groot feest, zo leek het, maar schippersvereniging ASV blijkt hier niet over te zijn geraadpleegd.

Lees ook: Binnenvaart sluit akkoord voor minder broeikasgas

Namens de sector

“De binnenvaart, dat zijn wij toch? Hebben wij ergens een handtekening onder gezet zonder dat wij dat weten? Heeft iemand ons een bepaalde verklaring voorgelegd? De ASV, de organisatie die de particuliere schippers in de binnenvaart vertegenwoordigt, heeft in ieder geval geen enkel document voorgelegd gekregen. Zouden andere vertegenwoordigers dat dan hebben getekend namens 'de sector'? En kan dat dan zomaar?” vraagt de vereniging zich af.

Wie gaat het uitvoeren?
De verklaring blijkt te zijn ondertekend door overheden, havens, logistieke bedrijven en verladers, waarin zij toezeggen versneld het scheepsvervoer te verduurzamen. Maar: “Waar zijn degenen die dit moeten uitvoeren?” zegt ASV. “Pikant detail is dat er geconcludeerd wordt (door het ministerie, niet door de schippers) dat hiermee ‘de sector’ zou verklaren dat zij de komende jaren alles uit de kast zullen halen om sneller te vergroenen. Maar tegelijkertijd willen de verladers die hierbij betrokken zijn er weer niets voor betalen want: “Het doel is concurrerend te blijven met weg- en spoorvervoer, en 20 procent minder CO2-uitstoot te produceren in 2030.”

EICB
ASV is er niet blij mee dat volgens hen het Expertise en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB) getekend zou hebben namens de sector. EICB zou volgens ASV geen mandaat hebben vanuit de schippers: “Het is van de gekke dat een organisatie die betaald wordt door een overheid (door ons dus) gaat tekenen namens een andere partij. Het is dus het Ministerie (de Minister) dat een akkoord sluit met….het Ministerie (de EICB)”.

Samenwerken?!
Wat ASV betreft is er geen akkoord met de schippers gesloten. “Ondertussen moeten de schippers de prijs betalen voor een akkoord dat zij niet gesloten hebben. Een slechte zaak als je als overheid het woord “samenwerken” zo veel gebruikt”.

 

leaderboard