Overslaan en naar de inhoud gaan
Maashaven in Rotterdam
De Maashaven in 2008. Foto Wikifrits

ASV niet blij met idee Maashaven Rotterdam te dempen

De PvdA in Rotterdam heeft het idee geopperd om de Maashaven in Rotterdam te dempen en daar woningen te bouwen. De ASV is daar absoluut niet blij mee en heeft daarom een zienswijze ingediend tegen het plan, om zo te vragen om meer ligplaatsen rond het centrum van Rotterdam, mét de daarbij benodigde voorzieningen.

ASV noemt het voorstel een regelrechte aantasting van de ligplaatsen voor de binnenvaart in de Maashaven. De vereniging heeft gewezen op het belang van de binnenvaart voor de stad Rotterdam en benadrukte de behoefte aan ligplaatsen. De vrees is ook dat als de ligplaatsen eenmaal zijn verdwenen, ze niet meer terugkomen voor de schippers.

In de initiatiefnota van het PvdA-raadslid wordt gesteld dat schippers dan nog wel naar de Meneba zouden kunnen gaan om te laden en te lossen. Daarbij wijst de ASV op ervaringen uit de praktijk: als er huizen gebouwd worden in de buurt van zo’n bedrijf zal dat bedrijf binnen korte of langere termijn moeten verkassen vanwege de overlast die de nieuwe bewoners ervan ondervinden. Dus naast de ligplaatsen wordt ook de laad/ en losmogelijkheden voor de binnenvaart bedreigd met dit voorstel

Bovendien is de vereniging verbaasd over dat Nederland in Europa vraagt om financiering van de noodzakelijke extra ligplaatsen, terwijl Rotterdam deze wil laten verdwijnen. De ASV stelt dat Rotterdam, havenstad, haar binnenvaart verdrijft uit het hart van de stad. Zij stelt ook dat de PvdA -de partij die er zegt te zijn voor ‘de gewone mens’-, de partij is die de gewone schipper verdrijft van haar ligplaats. Het argument van de PvdA, waarin gesteld wordt dat het rustiger wordt in de haven, zou gaan om een momentopname.

De ASV pleit dan ook voor niet een vermindering, maar juist een uitbreiding van het aantal ligplaatsen in Rotterdam, ook in het Botlekgebied. De vereniging wil in gesprek met de wethouder en raadsleden over de kwestie.

leaderboard