Overslaan en naar de inhoud gaan
ASV: Ligplaatsen Maashaven nog steeds bedreigd
Een van de inrichtingsvoorstellen: Stad en Park.

ASV: Ligplaatsen Maashaven nog steeds bedreigd

Vele ligplaatsen voor de binnenvaart in de Rotterdamse Maashaven dreigen onverminderd te verdwijnen, zo stelt schippersbond ASV.

Tot ontzetting van de aanwezige schippers bleek op een bewonersbijeenkomst van 19 november slechts één van de drie gemeentelijke voorstellen te passen binnen de – met de binnenvaart – afgesproken kaders. Een ander plan besloeg zelfs een derde deel van de Maashaven.

“Bovendien werd in alle drie de opties een brug dwars over de Maashaven voorgesteld, wat het gebruik van de Maashaven nog eens verder beperkt”, zo laat de Algemeene Schippers Vereeniging weten in een vrijdag uitgegeven verklaring. “Bewoners werd gevraagd om hun visie te geven op iets wat nooit een voorstel had mogen zijn”. En zeer onlangs lanceerde een raadslid nog een plan voor algehele demping van de haven ten behoeve van woningbouw.

Volgens de ASV is 2017 afgesproken dat er een deel van de Maashaven benut zou gaan worden voor een (toen nog zogeheten) getijdenpark. Dat schippers daar niet tegen geprotesteerd hebben, zou nu tegen hen werken. Uit de ASV-verklaring: “Rupsje nooit-genoeg (de gemeente) vindt dat bewoners meer groen nodig hebben; over het nut van ‘blauw’ - het water - wordt met geen woord gerept. Dus worden groenstroken volgebouwd en vervolgens moeten de schepen dus wijken om groen te creëren waar het net opgeofferd is”. De ASV hanteert als uitgangspunt dat er geen enkele ligplaats voor de binnenvaart meer verloren mag gaan.

Uitgespeeld

Opnieuw de schippersbond: “Het ergste is dat hier de (belangen van) de schippers uitgespeeld worden tegen de (belangen van) de bewoners. Gelukkig hebben we veel bewoners die wél de waarde van de Maashaven inclusief de schepen inzien, aan onze zijde. Maar dat beleidsmakers in Rotterdam nog steeds niet doordrongen zijn van het belang van binnenvaarthavens in het centrum (ook vanwege waterberging en verkoeling in tijden van opwarming) is om te huilen. Het wordt hoog tijd dat het belang van de binnenvaart weer eens in het hart en hoofd van (Rotterdamse) beleidsmakers komt”. 

leaderboard