Overslaan en naar de inhoud gaan
haven
Het haventje van Ouderkerk aan den IJssel. Foto Wikipedia
'Een signaal de binnenvaart niet meer te willen ontvangen'

ASV beklaagt zich over sterke stijging haventarieven in Krimpenerwaard

Schippersbond ASV heeft een boze brief geschreven aan de gemeente Krimpenerwaard over de extreme verhoging dit jaar van het havengeld en stroomkosten voor de binnenvaart in de drukke lokale havens.

De Algemeene Schippers Vereeniging stoort zich aan de prijsstijgingen tot 44 procent van het tarief ten opzichte van 2018: “Wij kunnen spreken over een buitenproportionele verhoging”. Wat de aanleiding van deze verhoging is, is ons niet bekend, maar wij concluderen wel dat de tarieven van deze gemeente ver boven die van andere gemeenten liggen: “De havengelden zijn fors hoger dan in andere havens”.

Daarnaast zijn de kosten voor het gebruik van de voorzieningen die de gemeente aanbiedt eveneens enorm gestegen. Voor walstroomgebruik heeft de gemeente een prijsverhoging van 42 procent doorgevoerd, dit terwijl voor de schepen in de havens een generatorverbod geldt. De ASV: “Schippers zijn dus volledig afhankelijk van de walstroom maar moeten daar vervolgens wel veel te veel voor betalen".

De schippersbond: “Met deze enorme prijsverhoging geeft de gemeente een signaal af de binnenvaart niet meer te willen ontvangen. Dit terwijl de overheid in haar beleid de binnenvaart wil stimuleren, aangezien het de milieuvriendelijkste manier is om goederen te vervoeren. Hieraan lijkt deze  gemeente geen gehoor te geven in tegenstelling tot bijvoorbeeld de gemeente Zaanstad die een prijsverlaging van 30 procent doorvoert”.

Coulanceregeling

Bovendien heeft men  in de nieuwe havenverordening de coulanceregeling - voor schepen die de haven aandoen wegens ziekte of calamiteiten - beperkt. “Ook schippers die vrienden en familie in deze gemeente hebben wonen, zullen de haven gaan mijden vanwege de hoge kosten. Dit is sociaal gezien voor de schippers een slechte ontwikkeling”.

“Wij vragen of de gemeente Krimpenerwaard  het beleid te herzien en de prijsverhoging van het havengeld terug te draaien. Mocht het onmogelijk blijken vanwege het SAB-systeem de prijs op gemiddeld niveau te brengen van de aangeboden walstroom vragen wij een andere aanbieder te zoeken”. Tot slot laat de ASV de gemeente weten dat, mocht men het beleid niet willen bijstellen, de bond voornemens is te onderzoeken of het juridisch wel toestaan is en zulke forse prijsstijgingen door te voeren.

 

leaderboard