Overslaan en naar de inhoud gaan
IJsselaak
IJsselaak Door Gunst Verkregen. Archieffoto

Arie Kreuk Stichting verrijkt website met historisch fotoarchief over zelflossers

De Arie Kreuk Stichting, die zandlosdemonstraties verzorgt met de historische IJsselaak ‘Door Gunst Verkregen’ van schipper-eigenaar Ko Blok, heeft haar website (https://kreuk-zand.nl) volledig vernieuwd en uitgebreid met een historisch fotoarchief.

Belangrijke aanleiding hiervoor was de grote hoeveelheid foto’s die zijn verzameld voor het schrijven van het boek ‘Zand, grind en de historische binnenvaart; 100 jaar zelflossen’. Mede dankzij de medewerking van Harry de Groot en Thomas Westerhout bestaat het fotoarchief nu uit meer dan 700 unieke foto’s.

Hiermee blijft een belangrijk deel van de historie van het zelflossen bewaard voor het nageslacht, zo stelt de stichting. Rond 1915 begon de zandschipper Arie Kreuk uit Nieuwerkerk aan den IJssel te experimenteren met het overzetten van zand met mast en giek, waaraan geladen kruiwagens en manden werden gehangen. In 1916 vond Kreuk de losbak met pal uit; de basis voor de latere zelflosinstallatie.

De foto’s zijn geordend in een aantal rubrieken en voor zover bekend beschreven. De vaste ligplaats van de Door Gunst Verkregen is in het Rotterdamse Haringvliet, in de buurt van het voormalige Havenziekenhuis. Vanwege corona zijn er al even geen demonstraties meer.

leaderboard