Overslaan en naar de inhoud gaan
Riviercruisevaart
Archieffoto

Amsterdam kiest voor kwaliteit bij riviercruises

Amsterdam kiest voor kwaliteit ten opzichte van kwantiteit als het gaat om de riviercruises. Dat blijkt uit de strategie 2020-2024. De strategie is bepaald in overleg met de riviercruiserederijen.

De vraag naar ligplaatsen in Amsterdam wordt elk jaar groter, terwijl het aantal plaatsen afneemt. De grote vraag voor Port of Amsterdam was hoe enerzijds de riviercruise gefaciliteerd kan worden en anderzijds de overlast voor Amsterdammers beperkt kan worden.

De prijzen stijgen de komende drie jaar jaarlijks met 5 procent. In de maand april komt daar vanaf 2021 een toeslag van 35 procent bovenop.

Ligplaatsen

Een van de maatregelen is de ligplaatsen voor de riviercruiseschepen meer te spreiden over de stad. Vanaf 2021 zullen ligplaatsen ook toegewezen worden op basis van loyaliteit: klanten die het hele jaar door komen, krijgen voorrang. Er wordt ook nagedacht over een maximale verblijfsduur van bijvoorbeeld 48 uur voor april, de drukste maand van het jaar. Dit maximum zal in overleg met rederijen worden vastgesteld.

Duurzaamheid

Daarnaast is duurzaamheid ook een belangrijk punt: de Green Award wordt verplicht per 2022 voor ligplaatsen in het centrum en er wordt aangestuurd op het gebruik van duurzame brandstof. Amsterdam heeft het afgelopen jaar ook geëxperimenteerd met het gebruiken van rondvaartboten om gasten van riviercruises rond te leiden in de stad in plaats van touringcars: daarmee zijn 425 touringcars uitgespaard. Amsterdam wil daarnaast ook meer gaan initiatieven voor bevoorrading over het water te ondersteunen en mee te ontwikkelen.

leaderboard