Overslaan en naar de inhoud gaan
Oosterwijk
De nieuwe CBOB-voorman Marco Oosterwijk: "Als je mij hebt, dan heb je me helemaal”.
Marco Oosterwijk aan de slag als CBOB-voorzitter

'Als we schouder aan schouder staan, kunnen we succesvol zijn'

Water, water en nog eens water. Van jongs af aan staat de nieuwe CBOB-voorzitter Marco Oosterwijk al in contact met de binnenvaart; bewust of onbewust. Geboren in Lekkerkerk, zag hij als jochie de schepen varen tijdens zijn wandelingen op de dijk. “Ik zag de Rijnaken die gesleept werden. Ik kreeg de stakingen rondom de schippersbeurs mee”. Als nieuwe voorzitter wil hij zich graag inzetten voor deze sector, waar het gezin nog steeds de ruggengraat is van de onderneming. Oog houden voor het belang van het familiebedrijf ziet Oosterwijk dan ook als een belangrijke taak.

SANNE VERHOEFF

Zijn eerste kennismaking met de binnenvaart had Oosterwijk in zijn geboortedorp Lekkerkerk. Hij herinnert zich een klein straatje in de polder waar hij ’s nachts het ijs tegen de dijk op hoorde kruien als er weer een schip voorbij voer. Hij  trouwde met een schippersdochter en ging wonen in Krimpen aan den IJssel. “Ook een echt schippersdorp. Na de heao in Rotterdam, werkte ik bij een stuwadoorsbedrijf. Daar stond ik in contact met de schippers. Van 2003 tot 2019 zat ik in het bestuur van internaat de Driemaster in Krimpen; ja, ik ben met al mijn tentakels aan de binnenvaart verbonden. Ik heb zelfs mijn diploma ‘Ondernemer in de binnenvaart’ behaald”. In 2014 werd Oosterwijk wethouder in zijn woonplaats, sinds 2019 is hij wethouder in Ridderkerk.


Veerkrachtig
De binnenvaart ziet Oosterwijk als een veerkrachtige sector. “Het is een beroepsgroep waar de mensen elke dag nadenken over hoe zij het beter kunnen doen. Ze zitten nooit stil; het is een veerkrachtige en vitale sector, die natuurlijk ook zijn ups en downs kent. Denk bijvoorbeeld aan de crisis die de sector doormaakte in 2008/2009. Ik zie dat de sector hieruit is opgekrabbeld. Ik heb er dan ook alle geloof in dat de binnenvaart een heel belangrijke rol blijft spelen. De positionering van de binnenvaart moet stevig verankerd worden. De schepen vervoeren enorm  veel lading, als je dat allemaal via de weg zou moeten doen… Kortom; het is een mooie branche, met mooie mensen en een groot belang. Daar wil ik mij graag voor inzetten”.


Via de voormalige voorzitter Jan van Belzen, kwam de CBOB bij Oosterwijk terecht. “Hij kreeg zoveel extra werkzaamheden dat hij vond dat er een opvolger moest komen. Ik kende Jan al, hij is immers burgemeester van Barendrecht. Hij wist daardoor ook dat ik binnenvaartminded was. Ik heb mij flink verdiept in de structuur van de CBOB, wist natuurlijk wel van het bestaan af. CBOB is een van de ledengroepen van Koninklijke BLN-Schuttevaer en acteert  op twee manieren. We zijn een volwaardige ledengroep en daarnaast willen we het specifieke CBOB-geluid door laten klinken in BLN. Dat is immers ons bestaansrecht”. Medio april is Oosterwijk officieel benoemd als de nieuwe voorzitter.


Sociaal-economisch
CBOB staat bekend om de sociaal-economische thema’s. Oosterwijk: “Het gaat niet alleen om het varen, varen, varen maar ook over de positie van het familiebedrijf. Het gezin is immers de ruggengraat van menig binnenvaartonderneming. Daarom is het van blijvend belang om hier oog voor te hebben. Het is de specifieke toegevoegde waarde van de CBOB”. Hoe wil de nieuwe voorzitter dit aanpakken? “Door steeds goed contact te hebben met de achterban. Een goed moment is bijvoorbeeld de eindejaarsvergadering, of de Binnenvaartontmoetingsdag, die helaas dit jaar niet door kan gaan vanwege de coronacrisis”.


Schouder aan schouder
Hij is dan wel de voorzitter maar Oosterwijk spreekt liever vanuit de ‘wij-vorm‘. “Wij als CBOB in plaats van ‘ik’ als voorzitter. We kunnen immers alleen succesvol zijn als we dit schouder aan schouder doen”. Hij ziet dan ook graag dat nog meer binnenvaartondernemers zich aansluiten bij Koninklijke BLN-Schuttevaer. “We willen er met elkaar veel energie in steken om nog meer leden te werven, het moeten er echt veel en veel meer worden”. Tegen de ondernemers zegt hij; “Informeer je buurman, vraag hem ook lid te worden. Uiteindelijk profiteert immers de gehele binnenvaart hiervan. Als je geen ‘free sailor’ wilt zijn, heb je de goede koers te pakken. Als je twijfelt om lid te worden; probeer het eens voor een jaartje”.


De voorgangers van Oosterwijk hebben volgens hem veel betekend voor de CBOB. “Neem Jan van Belzen, hij heeft veel geleverd”. Oud-voorzitter, Koos van den Berg, is op 21 april op 77-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. “Verdrietig nieuws. Ik kende Koos vanuit mijn partij als Kamerlid. Ook in hem heeft de CBOB een gewaardeerd mens en voorzitter gehad. Ja, mijn voorgangers hebben grote schoenen geleverd”.

Wat hijzelf te bieden heeft? “Ik heb de nodige bestuurlijke en bedrijfservaring en weet wat er bij een binnenvaartonderneming komt kijken. Als CBOB en BLN willen we het belang van de binnenvaart nog beter neerzetten, daarbij moeten we zorgvuldig omgaan met de bestuurlijke processen. Niets is groter dan het geheel; we zijn allemaal verantwoordelijk voor het leveren van steun aan een goede binnenvaart. De organisatie kan alleen bestaan bij de gratie van de relatie. Daar geloof ik echt in. Het is een mooie verantwoordelijkheid om in elkaar te investeren”.


Actief leveren
“’We moeten het van elkaar hebben’, dat is mijn motto. Daarom is het een mooie ambitie om bij de achterban eens te bekijken wie er nu actief lid is. Sommige leden zouden best wat actiever lid mogen zijn, betrokkenheid bij de CBOB is voor iedereen goed. Als bestuur willen we daarbij de goede voorzet geven”. Binnenkort gaat Oosterwijk de eerste algemene bestuursvergadering van Koninklijke BLN-Schuttevaer meemaken. “De eerste bestuursvergadering van het CBOB vond plaats via Skype. Dat ging goed. Ik heb gezien dat het CBOB een heel leuk en dynamisch bestuur heeft met dames en heren, jonge en oudere leden. Ik voelde mij als een vis in het water. Het is mooi om te zien dat we een leuke club hebben”.

Oosterwijk hoopt binnenkort ook fysiek te kunnen vergaderen. “Dat geeft immers een hele andere dynamiek”. De afspraak voor de komende tijd; alle CBOB-leden bellen en vragen wat hen bezighoudt. Dat is een mooi startpunt volgens de nieuwe voorzitter. “Het visnet overboord gooien, het gesprek voeren. Wij zijn er immers voor de leden en niet andersom”.


Familiebedrijf
“Ik hoor dat schippers het soms best wel als spannend ervaren om schipper te zijn en dit met een gezin te combineren. Toch zijn er nog steeds jonge schippers die zich aangetrokken voelen tot de binnenvaart, daar moeten we het van hebben. Het is een keuze; je laat er echt wel iets voor (want een regulier walleven is er niet bij) maar uiteindelijk krijg je er iets dat minstens zo mooi is voor terug”. Het aantrekkelijk houden van de binnenvaart is volgens Oosterwijk noodzakelijk. Daarnaast blijft hij zich tevens inzetten voor het behouden van de zondagsrust. “Wij hebben er veel oog voor dat dit centraal blijft staan”. Ook gelooft de voorzitter dat het familiebedrijf essentieel is en blijft voor de Nederlandse binnenvaart: “Als je dat kwijtraakt, krijg je een hele nieuwe dynamiek”.


Corona
Ook Oosterwijk ziet dat de binnenvaart het moeilijk heeft ten tijde van de coronacrisis. “De gevolgen verschillen van schipper tot schipper. De vijver is een stuk kleiner en er zit een stuk minder in. De binnenvaart heeft het moeilijk en daarom is het van belang dat de sector is erkend als vitale sector. Dit moeten we  consequent onder de aandacht blijven brengen”. Tot slot benadrukt hij dat iedereen binnen de logistieke keten elkaar op de lange termijn hard nodig heeft. “Laten we het elkaar daarom niet nog moeilijker maken”. Met enthousiasme gaat Oosterwijk zijn nieuwe rol als voorzitter van de CBOB tegemoet. De leden kunnen rekenen op zijn volle inzet immers; “Ik ben niet van de halve kracht. Als je mij hebt, heb je me helemaal”.

leaderboard