Overslaan en naar de inhoud gaan
Sleepboot op waterstof
De sleepboot op waterstof. Foto Port of Antwerp.

Allereerste sleepboot op waterstof voor haven Antwerpen

De haven van Antwerpen is de eerste ter wereld die een sleepboot op waterstof heeft besteld om in de haven dienst te gaan doen.

De ‘Hdyrotug’ zal worden aangedreven door verbrandingsmotoren die waterstof verbranden in combinatie met diesel. De motoren voldoen aan de normen van stage V. De sleepboot wordt gebouwd door het Antwerpse Compagnie Maritime Belge (CMB).

“We zijn overtuigd van het potentieel van waterstof als sleutel tot duurzame scheepvaart en het realiseren van de energietransitie”, zegt Alexander Saverys, CEO van Compagnie Maritime Belge. “De expertise die we opdoen met de Hydrotug stelt ons in staat het gebruik van waterstof als scheepsbrandstof verder te ontwikkelen”.

Met dit nieuwe schip wil de haven een stap zetten in de transitie naar een duurzame, CO²-neutrale haven. Jacques Vandermeiren, CEO van de haven van Antwerpen, verklaarde: “De rol van Antwerpen in de energietransitie moet niet worden onderschat. Met deze wereldprimeur willen we de weg vrijmaken voor alternatieve brandstoffen zoals waterstof, om de overgang naar alternatieve, hernieuwbare energiebronnen te realiseren”.

De bouw van het schip start binnenkort. De bedoeling is dat het in twee jaar tijd klaar is.

 

leaderboard