Overslaan en naar de inhoud gaan
sluis

Algemene staking onder Waalse sluiswachters

De sluiswachters in Wallonië houden vandaag (vrijdag) een algemene staking. Daardoor ligt de hele binnenscheepvaart in het Franstalige landsgedeelte plat. “Het is wel mogelijk dat hier en daar een sluiswachter niet meedoet met de staking, maar binnenschepen die daarvan gebruik maken, zullen niet ver geraken”, verklaarde vanochtend een woordvoerder van de socialistische vakbond FGTB triomfantelijk. De FGTB is nauw verbonden met de oppermachtige  Socialistische Partij (PS) in Wallonië, die verreweg het grootste politieke machtsblok in Franstalig België en Brussel vormt.  

 

JAN SCHILS

 

De sluiswachters, die een ambtenarenstatuut hebben, zijn boos omdat dit statuut wordt gewijzigd. Ze vrezen daardoor een aantal sociale voordelen te verliezen zoals een gunstige ziektekostenverzekering en een 'aanslag' op hun pensioenen. Ook zijn ze bang voor loonverlies. Het zijn vandaag overigens niet alleen de Waalse sluiswachters die staken.

 

Het gaat om een algemene ambtenarenstaking in het Franstalige landsgedeelte, die naar 'goede' gewoonte in heel Wallonië - waar vanouds een sterke stakingscultuur heerst - het openbare leven lamlegt. Even was er gisteren sprake van dat ook de bij de Vlaamse rode vakbond ABVV aangesloten sluiswachters het voorbeeld van hun Waalse collega’s zouden volgen, maar dat bleek loos alarm.

 

Toch sloot een ABVV-vakbondsafgevaardigde niet uit dat ook de Vlaamse sluiswachters te zijner tijd weer naar het stakingswapen zullen grijpen om hun ongenoegen te uiten over de wijzigingen die de overheid wil aanbrengen aan hun statuut van ambtenaar. Met name de pensioenhervorming (langer doorwerken) ligt hen zwaar op de maag.

leaderboard