Overslaan en naar de inhoud gaan

Akkoord over nieuwe buitendijkse containerterminal Bergen op Zoom

Markiezaat Container Terminal bv (MCT) heeft een akkoord bereikt met de gemeente Bergen op Zoom over een nieuwe buitendijkse containerterminal. Ten noorden van de Burgemeester Peterssluis zal het bedrijf een terrein van 25.830 vierkante meter aankopen voor een bedrag van 1,1 miljoen euro. De voor tientallen miljoenen euro’s te bouwen terminal wordt in 2019 in gebruik genomen.

De nieuwbouw aan het Bergsche Diep betekent dat de huidige containerterminal die zich aan de Vierlinghweg (Loswal) bevindt, op die plek zal verdwijnen. De verplaatsing zal naar verwachting een ‘boost’ geven aan bedrijven op het industrieterrein Theodorushaven en Noordland, maar eigenlijk ook aan de stad en de hele regio. Bovendien is de verhuizing een prettige bijkomstigheid voor de bewoners van bijvoorbeeld de wijk Nieuwe Vesting.

Potentieel

Al in 2000 bleek uit diverse studies dat in Bergen op Zoom behoefte, draagvlak en potentieel was voor meer vervoer over water, meer in het bijzonder in de vorm van containers. De strategische ligging tussen Rotterdam en Antwerpen aan het zeer drukke Schelde-Rijnkanaal helpt hieraan mee. In 2008 werd daarom al een tijdelijke containerterminal in gebruik genomen.

Op de foto de drie mannen achter het project, vlnr: wethouder Ad Coppens, Toon Meeus van Meeus Transport en Arn van der Vorst van Mepavex/MCT.


leaderboard