Overslaan en naar de inhoud gaan
Waal
De harde bodemlaag wordt de komende periode geëgaliseerd.

Afvlakken vaste laag Nijmegen van start

 

Rijkswaterstaat begint vandaag met onderhoud aan de vaste laag in de Waal bij Nijmegen. Deze harde laag bestaat uit stenen op de rivierbodem. De werkzaamheden duren volgens planning tot 4 december. De scheepvaart op de Waal zal naar verwachting weinig hinder ondervinden. Wel zullen passerende schepen hun snelheid moeten aanpassen.

In de Waal bij Nijmegen zijn over een traject van ongeveer twee kilometer op de vaste laag ‘bulten’ tot 30 cm hoog aanwezig. Passerende schepen die diep in het water steken kunnen hierdoor, met name bij laag water, deze vaste laag raken. Daarom egaliseert Rijkswaterstaat van 29 september tot 4 december de vaste bodemlaag.

Stenen weg

Bij de onderhoudsklus worden twee kraanschepen en twee duwboten met beunbakken ingezet om ongeveer 15.000 m3 stenen weg te halen van de vaste laag. De verwijderde stenen stort men in de ontstane erosiekuil direct naast de vaste laag. De werkzaamheden vinden plaats van bovenstrooms in de richting van benedenstrooms. Om het resultaat ervan vast te leggen, meet een peilvaartuig de hoogte in.

Weinig hinder

Naar verwachting zal de scheepvaart op de Waal weinig hinder ondervinden van de onderhoudswerkzaamheden. Omdat de werkzaamheden in en direct naast de vaargeul plaatsvinden, zullen passerende schepen wel hun snelheid moeten aanpassen. Rijkswaterstaat zet mobiele scheepvaartbegeleiding en een Dynamisch Route Informatie Portaal in om de scheepvaart te attenderen op de werkzaamheden.

leaderboard