Overslaan en naar de inhoud gaan
‘Afsluiting Boskoopse hefbrug heeft grote impact op handel en logistiek’
De gestremde Boskoopse hefbrug. Foto gemeente Alphen aan den Rijn
Verladers willen praten over compensatie

‘Afsluiting Boskoopse hefbrug heeft grote impact op handel en logistiek’

Langdurige stremming van de Boskoopse hefbrug heeft een grote impact op het goederenvervoer over de weg en het water, stelt verladersorganisatie evofenedex. Op 10 oktober maakte de provincie Zuid-Holland bekend dat de hefbrug vanwege een zwakke constructie voor onbepaalde tijd moet worden gesloten.

Vooral voor de handels- en productiebedrijven die hun lading via de binnenvaart over de Gouwe vervoeren, is dit een ramp, aldus evofenedex. Op het water van de gekanaliseerde Gouwe wordt mogelijk een pontonbrug ingezet voor het lokale autoverkeer en er is een veerpontje ingezet voor wandelaars en fietsers.

“Naast het wegtransport van bloemen en planten van veel van de telers uit deze regio, raakt deze buitengebruikstelling ook het vervoer van goederen zoals zand, grind en containers met binnenvaartschepen hard", aldus algemeen directeur Machiel van der Kuijl van evofenedex. Zo vervoert bierbrouwer Heineken via containerterminal Alpherium een deel van zijn productie met containerschepen over de Gouwe naar de haven van Rotterdam.

Compensatie

 "Natuurlijk staat de veiligheid voorop, dus hebben we begrip voor dit besluit. Maar het is toch wonderlijk dat de monitoring van het onderhoud ook hier blijkbaar niet op orde is, wat een acute afsluiting noodzakelijk maakt. Achterstallig onderhoud van kunstwerken in onze infrastructuur is echt een groot probleem in ons land. We gaan met de gedeputeerde om de tafel om deze problemen zo snel mogelijk op te lossen. En daarbij moeten we het, naast over een goed communicatieplan over de duur van de stremming, ook hebben over compensatie voor de door handels- en productiebedrijven geleden omvaar- en omrijschade." Zo zou omvaren  15 uur extra kosten.

leaderboard