Overslaan en naar de inhoud gaan
Waterstofschip

ABN AMRO en ING: transport krimpt in 2020

De transportsector, en daarmee ook de binnenvaart, staat onder druk in Nederland. Onder meer vanwege de afvlakkende economische groei, maar ook door de stikstof- en PFAS-problematiek. Dat blijkt uit rapportages van ING en ABN AMRO.

Door de strengere regels rondom stikstof en PFAS, worden minder bouwvergunningen verstrekt. Daardoor krimpt de bouwproductie in 2020, en dat merkt de binnenvaart ook. Volgens ABN AMRO zijn grondstoffen en bouwmaterialen goed voor zo’n 40 procent van het vrachtvolume in de binnenvaart. Daarom voorspelt ABN AMRO een krimp van 1 procent voor 2020 voor de binnenvaart, tegenover de 1,5 procent groei in 2019.

Volgens ING houdt de scheepvaart het lastig door de moeizaam draaiende industrie en zwakke internationale handel. Voor de Duitse economie wordt een iets beter jaar verwacht en het ING Economisch Bureau gaat in 2020 uit van lichte groei voor de wereldhandel. ING voorspelt ook dat de volumegroei in de transport- en logistieksector in 2020 flink afremt, maar nog wel met 1 procent toenemen. De omzetgroei komt daarbij uit op 2 procent. Dat komt voornamelijk door de toenemende vraag naar consumentenproducten. Logistieke dienstverleners en vooral pakketvervoerders laten gedreven door online consumentenbestedingen de sterkste vooruitgang zien, al worden e-tailers zelf ook meer actief in logistiek.

ABN AMRO stelt dat de transportsector meer moet doen om te verduurzamen: de uitstoot van CO₂, stikstofoxiden en fijnstof moet omlaag en hiermee krijgen vrijwel alle segmenten te maken. Volgens ABN AMRO kan het vooral door het efficiënter organiseren en plannen van transportbewegingen of de inzet van duurzamere transportmiddelen, aangedreven door elektriciteit, LNG of waterstof. Albert Jan Swart van ABN ARMO: “Bedrijven die hiermee vooroplopen, kunnen hiervan profiteren. Het aanbieden van duurzame logistieke diensten is een manier om onderscheidend te zijn in een markt waarin vaak hevig op prijs geconcurreerd wordt”.

 

leaderboard