Overslaan en naar de inhoud gaan
Oostersluis
Bij de Oostersluis in Groningen: tot voor kort 0 maar nu km 27. Foto Rijkswaterstaat

Aanpassing kilometerborden hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

De kilometerborden langs de gehele hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl (HLD) zijn vervangen en opnieuw genummerd. Rijkswaterstaat is sinds 2014 eigenaar en beheerder van deze belangrijke noordelijke vaarroute. Langs de waterweg staan kilometerborden die door de scheepvaart gebruikt worden om hun locatie te bepalen.

De totale hoofdvaarweg bestaat uit drie kanalen: het Prinses Margrietkanaal, Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal. Waar de vaarweg eerder gezien werd als drieledig, is deze nu samengevoegd tot 1 vaarweg: de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. Omdat het om 1 vaarweg gaat, zijn de kilometerborden onlangs vervangen en opnieuw genummerd. Digitaal is dit een jaar geleden al doorgevoerd in het bronsysteem voor elektronische kaarten.

119,5 kilometer

In het verleden is de kilometrering ook al eens aangepast. Toen kregen het Prinses Margrietkanaal en Van Starkenborghkanaal een doorlopende kilometertelling. Hierdoor passeerde een schipper tot voor kort kilometerbord 0 in Groningen. Door de meest recente aanpassing ligt deze nu noordoostelijker, namelijk in Delfzijl. Aan het eindpunt van de HLD, net buiten Lemmer bij het IJsselmeer, eindigt de telling met 119,5 kilometer.

leaderboard