Overslaan en naar de inhoud gaan
havn
Havenbedrijf Rotterdam/ Ries van Wendel de Joode

Aanhoudende groei in overslag containers, krimp in massagoed

 

In de eerste drie kwartalen van 2018 kwam de totale overslag in de Rotterdamse haven 0,4 procent lager uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. De overslag van containers bleef sterk groeien ten opzichte van de eerste negen maanden van 2017, met een ‘all time high’ in augustus.

In de productsegmenten droge en natte bulk daarentegen waren volumedalingen te zien. Positieve uitschieters daarbinnen waren LNG en biomassa. In totaal werd tot en met september 350 miljoen ton overgeslagen, dat is 1,5 miljoen ton minder dan vorig jaar. De verwachting is dat dit verschil in het vierde kwartaal kleiner wordt en de totale overslag voor heel 2018 nagenoeg op hetzelfde niveau zal liggen als die van 2017.

Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam: “De onderliggende verschuiving in de overslagcijfers die voorgaande kwartalen al zichtbaar was, zet door. Ik ben verheugd dat de gezonde groei bij containers - een van de strategische speerpunten van het Havenbedrijf - doorzet. Gelet op de energietransitie en het Klimaatakkoord lijkt een geleidelijke krimp bij fossiele brandstoffen onvermijdelijk. Dat biedt ruimte voor groei in LNG en biobrandstoffen, zoals ook dit kwartaal weer blijkt”.

Recordmaand

De containervolumes zijn ook in 2018 flink gegroeid met 5,7 procent ten opzichte van vorig jaar, in teu gemeten, resulterend in een overslag van 10.780.204 teu. De sterkste stijging werd geboekt in de eerste zeven maanden. Augustus was een absolute recordmaand met 136.500 ton.

leaderboard