Overslaan en naar de inhoud gaan
tanker
Archieffoto

Aangifte tegen minister Harbers wegens nog steeds gedogen varend ontgassen

Stichting Tankvaart Dampvrij heeft aangifte gedaan tegen VVD-minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat wegens het pas op 1 juli 2024 verbieden van de praktijk met varend ontgassende binnenvaarttankers.

minister
Harbers.

Het stichtingsbestuur zegt er geen vertrouwen in te hebben dat het beloofde Europees verbod er daadwerkelijk zal komen en stelt dat er momenteel feitelijk al een verbod van kracht is. “Alle acties van de minister en zijn voorgangers, tezamen met dat wat het ministerie beweert, hebben ertoe geleid dat er terecht geconcludeerd kan worden dat er diverse strafrechtelijk te vervolgen delicten zijn gepleegd danwel dat het ministerie en de minister in persoon hebben deelgenomen aan strafbare feiten.”

Misdrijf 

De stichting stelt in een verklaring: “Bijvoorbeeld: het doelbewust onvergund uitstoten van zeer gevaarlijke stoffen door de tankvaart is een overtreding van de Wet Milieubeheer, het is een economisch delict, een misdrijf. Deze wetenschap is bij de IL&T bekend. (…) Dergelijke zaken hebben het bestuur ervan doordrongen dat deze praktijken een halt moeten worden toegeroepen. De overheid laat ons inziens zien dat zij denkt boven de wet te leven. Daarom heeft het bestuur aangifte gedaan tegen de minister in persoon.” 

leaderboard