Overslaan en naar de inhoud gaan
maasstuw
Stuw Roermond. De sluis ernaast is op deze foto niet te zien. Archieffoto Rijkswaterstaat

Aanbesteding onderhoud vier Maasstuwen gestart

Rijkswaterstaat is de aanbestedingsprocedure gestart voor de grootschalige civieltechnische en werktuigbouwkundige onderhoudswerkzaamheden aan de Maasstuwen in Linne, Roermond, Belfeld en Sambeek.

Het werk staat gepland tussen 2023 en eind 2026 en zal onder meer bestaan uit het vervangen van aandrijvingen, herstellen van bodembescherming, schilderwerk en repareren van betonschades. Bij stuw Roermond moet ook de kraan vervangen worden. Werkzaamheden aan de stuwen Borgharen, Grave en Lith zijn nog in voorbereiding.

Parallel aan deze civieltechnische en werktuigbouwkundige maatregelen, worden ook voorbereidingen getroffen om de bediening en besturing van de Maasstuwen te moderniseren. Onlangs is deze opdracht gegund aan IMPAKT Ingenieursbureau, een samenwerkingsverband van Witteveen+Bos, Royal HaskoningDHV en Pilz.

‘Ruggengraat’

Alle onderhoudswerkzaamheden tezamen moeten ervoor zorgen dat de stuwen hun werk goed kunnen blijven doen, tot de grootschalige renovatie of vervanging vanaf 2035. De stuw in Grave wordt als eerste al vanaf 2028 aangepakt. De zeven stuwen vormen al  honderd jaar de ‘ruggengraat’ van de gekanaliseerde rivier, zo stelt Rijkswaterstaat Zuid-Nederland.

leaderboard