Overslaan en naar de inhoud gaan
stuw
De tijdelijke dam komt stroomopwaarts van de hoge schuivenconstructie te liggen. Archieffoto Rijkswaterstaat/ Flying Eye

6 maart start bouw tijdelijke dam stuw Roermond

Op maandag 6 maart wordt gestart met de aanleg van de tijdelijke dam voor stuw Roermond. Verwacht wordt dat de bouw in totaal ongeveer 3,5 week zal duren.

Begonnen wordt met de voorbereidingen, zoals het plaatsen van containers. 9 Of 10 maart start de aannemer met het daadwerkelijk opbouwen van de dam met breuksteen. Eind maart verwacht men dat de dam klaar is. De bouwtijd hangt deels af van de afvoer van de Maas.

De stuw bij Roermond is op dit moment lager dan normaal; tijdens hogere afvoeren van afgelopen winter is de bovenste rij schuiven verwijderd. De schuiven konden vervolgens niet veilig meer terug worden geplaatst. De stenen dam krijgt een hoogte die gelijk is aan de oorspronkelijke hoogte van de stuw. Zo kan het waterpeil in het stuwpand tussen Linne en Roermond beter worden vastgehouden en kunnen we het streefpeil beter handhaven. Het waterpeil ‘sturen’ doet men met het deel van de stuw dat niet wordt vervangen.

Herstel jukken

Naast het positieve effect op het waterpeil is de dam ook nodig om de stuw te kunnen herstellen. De jukken van de stuw zijn aan vervanging toe. Jukken zijn de staanders waartussen de schuiven vastzitten. Het doel ervan is dat men voor de start van het hoogwaterseizoen, 1 november 2023, de nieuwe jukken hebben geplaatst en de tijdelijke dam hebben verwijderd. Dan kan de stuw weer op een normale manier gebruikt worden.

leaderboard