Overslaan en naar de inhoud gaan
Inreisregels Duitsland
Archieffoto

250 miljoen meer voor Duitse waterwegen in 2023

In de staatsbegroting voor 2023 die het Duitse parlement in de nacht van 11 en 12 november heeft aangenomen, komt meer geld beschikbaar voor de maritieme infrastructuur dan verwacht. In plaats van de oorspronkelijk geplande 1,35 miljard euro kan er nu 250 miljoen euro meer worden uitgegeven aan de renovatie en uitbouw van waterwegen en binnenhavens.

JUDITH STALPERS

Toen het ontwerp van de staatsbegroting een paar maanden geleden bekend werd, reageerde de hele maritieme sector geïrriteerd. Want voor de 'natte sector' was 1,35 miljard euro gepland, terwijl er jaarlijks minstens 1,7 miljard euro nodig zijn. De afgelopen jaren stonden die – dankzij allerlei extra stimuleringsfondsen – ook ter beschikking.

De sector startte een intensieve lobby om het gat van 350 miljoen euro dicht te krijgen. Ook de industrie en handel (de verladers) voerden in politiek Berlijn de druk op. Weliswaar blijven de toegekende fondsen achter bij wat nodig is, maar brancheverenigingen als de BÖB (binnenhavens) en de VBW (binnenvaart en waterwegen) tonen zich opgelucht. Ze bedanken expliciet de politici van de drie regeringspartijen (sociaal-democraten, groenen en liberalen) die dit besluit hebben genomen.

De gewijzigde koers laat zien dat de politiek het belang van de binnenvaart voor de Duitse economie inziet. De toegevoegde 250 miljoen euro zijn overgeheveld van het budget voor autowegen.

leaderboard