Overslaan en naar de inhoud gaan
Meanderende Maas
Tien partijen tekenen, onder wie minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) voor de investering van 235 miljoen euro in maatregelen. Foto Waterschap Aa en Maas

235 miljoen euro voor een betere Maas

Het Rijk en de regio Noord-Brabant en Gelderland gaan samen zo’n 235 miljoen euro investeren in maatregelen voor de veiligheid en kwaliteit in het gebied van de meanderende Maas bij onder meer het gebied tussen Ravenstein en Lith. Ook het belang van de binnenvaart wordt in deze plannen meegenomen. De afspraken zijn in een overeenkomst vastgelegd en maandag 7 september door minister Cora van Nieuwenhuizen, waterschap Aa en Maas en overige partijen ondertekend.

Het gaat onder meer om dijkversterking, rivierverruiming én gebiedsontwikkeling. Minister Cora van Nieuwenhuizen: “De plannen voor de Maas zijn goed voor de waterveiligheid en de natuur. Ook het belang van de binnenvaart moet niet onderschat worden.” Zo zorgt de verbreding van de toegang tot het Burgemeester Delenkanaal voor een verbetering van de concurrentiepositie van de haven van Oss en de veiligheid voor de scheepvaart op de Maas.

Verruiming
De dijkversterking is nodig vanwege nieuwe wettelijke veiligheidsnormen uit 2017. Door de combinatie van het versterken van de ruim 26 km lange dijk aan de Brabantse zijde met het verruimen van de rivier hoeft de dijk minder hoog. De rivierverruiming aan zowel de Gelderse als Brabantse zijde is goed voor de kwaliteit van het water, de flora en fauna. Twee oude meanders bij Megen komen terug. De rivierverruiming levert tegelijkertijd de 1 miljoen m³ grond op voor de versterking van de nabijgelegen dijk. Het transport met vrachtwagens over de weg is daardoor beperkt en de CO₂-uitstoot ook, een duurzame uitvoering.

Samenwerking
De plannen zijn opgesteld na overleg met betrokken bewoners en ondernemers. Vanuit de omgeving denken ruim veertig mensen met uiteenlopende achtergronden en kennis van het gebied al ruim twee jaar structureel mee tijdens werkplaatsbijeenkomsten.

De volgende fase, de planuitwerking, zal naar verwachting in 2022 zijn afgerond. De uitvoering start in 2023. In 2025 is de dijk versterkt en voldoet aan de nieuwe veiligheidsnormen. De afronding van alle werkzaamheden is voorzien in 2028.

leaderboard