Overslaan en naar de inhoud gaan

150 miljoen voor vergroening scheepvaart

De Europese Investerings Bank (EIB) stelt 150 miljoen euro beschikbaar voor de vergroening van de commerciële Nederlandse scheepsvloot, in zowel kust- als binnenvaart. Voor de verstrekking van die kredieten heeft de Europese bank vandaag een akkoord bereikt met ABN-Amro, als uitvoerder van het zogenoemde Junckerplan voor nieuwe investeringen.

Dankzij de samenwerking kunnen initiatiefnemers van duurzame projecten binnen de Nederlandse maritieme transportsector profiteren van leningen onder gunstige voorwaarden, die voortvloeien uit de AAA-status van de EIB. De inschrijving staat open voor zowel retrofitting van bestaande schepen als nieuwbouw van innoverende schepen.

Signalen

“Onze bank heeft heldere signalen vanuit de markt ontvangen, die wijzen op een financierings-gat bij de vergroening van de scheepsvloot”, zegt vicepresident Pim van Ballekom van de EIB. “Door het nemen van meer risico via het Junckerplan kunnen we een nieuw instrument inzetten. Dit moet de scheepvaartbedrijven in staat stellen om aan de Europese standaarden voor duurzaamheid te voldoen. We hopen dat de scheepseigenaren er gebruik van gaan maken, zodat we dit middel ook in andere landen kunnen inzetten”. Foto: Van Ballekom.

leaderboard