Overslaan en naar de inhoud gaan
vignet

Wat betekent het Belastingplan 2022 voor u?

Het is u waarschijnlijk niet ontgaan dat het onlangs weer Prinsjesdag was: de dag waarop het kabinet de begrotingsplannen voor 2022 presenteerde. Onderdeel hiervan is het Belastingplan 2022.

Gezien de demissionaire status van het kabinet zijn er geen grote veranderingen aangekondigd dit jaar. In dit artikel zetten wij de belangrijkste fiscale voorstellen en wijzigingen voor u op een rij.

Verhoging Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Al jaren stimuleert de overheid ondernemers om te investeren in innovatieve, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Met de MIA mogen ondernemingen een percentage van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, waardoor er minder belasting hoeft te worden betaald. Per 1 januari 2022 worden de percentages verhoogd, zodat u een hogere aftrek kunt krijgen. Milieuvriendelijke investeringen worden daarmee aantrekkelijker. Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de MIA staan op de zogenoemde Milieulijst (zie RVO.nl).

De MIA kent nu drie percentages: 13,5 procent, 27 procent en 36 procent. Vanaf 1 januari 2022 worden deze steunpercentages verhoogd naar: 27 procent, 36 procent en 45 procent. Het kan daarom gunstig zijn om geplande milieuvriendelijke investeringen door te schuiven naar 2022. Zo kunt u van deze hogere percentages gebruik maken.

Bevordering aanschaf emissievrije auto

De overheid wil de aanschaf van emissievrije auto’s blijven bevorderen. Daarom stelt het kabinet het volgende voor:

•             De korting op het bijtellingspercentage voor het privégebruik van een elektrische zakelijke auto wordt afgebouwd. In 2022 is de korting 6 procent en daarmee komt de bijtelling effectief op 16 procent.

•             De catalogusprijs waarover de korting op het bijtellingspercentage geldt, wordt verlaagd. In 2022 wordt dit 35.000 euro en vanaf 2023 30.000 euro.

•             Het budget voor de subsidieregeling voor emissievrije bestelauto’s en particuliere personenauto’s wordt verhoogd.

Einde tijdelijke verhoging vrije ruimte werkkostenregeling (WKR)

Vanwege de coronacrisis werd in 2020 en 2021 de vrije ruimte van de WKR verhoogd naar 3 procent over de eerste 400.000 euro van de fiscale loonsom. Voor 2022 is het normale tarief van 1,7 procent van toepassing over de eerste 400.000 euro.

Introductie onbelaste thuiswerkvergoeding

Door de coronacrisis is thuiswerken voor kantoorpersoneel veel gangbaarder geworden. Per 1 januari 2022 kunt u uw werknemers een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding geven van maximaal 2 euro per dag. Dit bedrag is gebaseerd op een berekening van het Nibud van de gemiddelde extra kosten voor bijvoorbeeld koffie en verwarming per thuisgewerkte dag. Voor het inrichten van een thuiswerkplek kon u onder bepaalde voorwaarden al een onbelaste vergoeding geven aan uw werknemers. Ook blijft een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal 0,19 euro per kilometer voor woon-werkverkeer bestaan voor de dagen dat uw werknemers naar kantoor gaan.

Wat staat er níet in het Belastingplan 2022?

In de plannen staan geen wijzigingen met betrekking tot de bedrijfsopvolgingsfaciliteit, de afschaffing van de schenkvrijstelling voor de eigen woning of de levensloopregeling. Het is de verwachting dat bij een regeerakkoord ingrijpendere fiscale voorstellen worden gedaan.

Weten wat het Belastingplan voor u betekent?

Wilt u weten welke fiscale voorstellen en wijzigingen er nog meer zijn opgenomen in het belastingplan 2022 en welke gevolgen dit voor u heeft? Op onze website www.drv.nl vindt u een uitgebreid overzicht van alle maatregelen. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder!


logo

Ad Verdoorn regelt al meer dan 25 jaar belastingzaken voor de binnenvaart. In zijn columns behandelt hij fiscale regelingen uit zijn dagelijkse praktijk waarmee binnenvaartschippers hun voordeel kunnen doen.

 

leaderboard