Overslaan en naar de inhoud gaan
flow
19 februari 2020

School opent testinstallatie voor scheepsaandrijvingen

In de Dordtse Duurzaamheidsfabriek wordt woensdag 19 februari de Dynamic Maritime Test Facility (DMTF) in gebruik genomen. Door de overdracht rond 15.30 uur aan het ‘Flow Center of Excellence’ komt deze installatie beschikbaar voor het beroepsonderwijs én het regionale maritieme bedrijfsleven.

De DMTF is een gesloten ‘flow loop’, waarin een tweetal met e-motoren aangedreven schroeven zijn geïnstalleerd, die respectievelijk een basisstroming en een voortstuwing kunnen realiseren. Deze laatste aandrijvingslijn is uitgerust met de innovatieve sensoren, waarmee de stuwdruk op en torsie in de aandrijfas gemeten kan worden. Er zijn vier kijkvensters gemaakt - twee voor elke schroef. In de ‘loop’ zitten verder onder meer sensoren om de ‘vaarsnelheid’ en allerlei flowcondities te kunnen registreren.

Stromend water

Met de DMTF kunnen innovaties op gebied van scheepsaandrijving in een omgeving van stromend water getest worden en kunnen studenten aan het beroepsonderwijs daarin opgeleid worden. Een aantal studenten van het ROC Da Vinci College heeft overigens ook al intensief meegewerkt aan de realisatie van de DMTF.

leaderboard