Overslaan en naar de inhoud gaan
Haringvlietsluizen - Foto Rijkswaterstaat
14 september 2019

Haringvlietsluizen in met Open Monumentendag

Met moderne, maar ook monumentale objecten zoals vuurtorens en sluizen werken we elke dag aan vlot en veilig (scheepvaart)verkeer en een goede waterhuishouding. Op 14 september 2019 kun je 11 van deze monumenten bewonderen tijdens Open Monumentendag 2019. Pak je kans. Dat geldt ook voor de Haringvlietsluizen. Tussen 10:00 uur en 17:00 uur worden er rondleidingen gegeven in de ‘Kraan van Europa’ en kunnen bezoekers de Haringvlietsluizen van binnen en buiten bekijken. 
 
Sinds 2016 rijksmonument 
De Haringvlietsluizen zijn tussen 1958 en 1970 gebouwd en op 24 november 1971 geopend door Koningin Juliana. Eind 2017 zijn de Haringvlietsluizen, door De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangewezen als rijksmonument. Hierop heeft toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker het bijbehorende schildje voor rijksmonumenten overgedragen aan Rijkswaterstaat. 

Open Monumentendag
Rijkswaterstaat beheert ruim 200 monumenten. Daarvan stellen we op zaterdag 14 september 6 vuurtorens (Westkapelle, Noordwijk aan Zee, Hellevoetsluis, Texel, Urk) en 5 sluizen (Haringvlietsluizen, Prinses Beatrixsluis, Ottersluis, Helsluis en het Sluiscomplex Delden) open. Allemaal monumenten die stuk voor stuk meer over onze geschiedenis vertellen.

Rondleiding
Niet alleen de buitenkant van de Haringvlietsluizen met 17 openingen en 34 schuiven maakt deel uit van de monumentenstatus, maar ook de binnenzijde met de machinekamers en alle bewegingswerken. Deze elementen krijgen dus ruimschoots aandacht tijdens de rondleiding die geïnteresseerden op de Open Monumentendag kunnen volgen. 

Ontvangst van de bijna twee uur durende rondleiding is in de voormalige schakelwacht. Daar zullen oude installatieonderdelen (een oorspronkelijk bedienpaneel en voormalige hoogspanningsinstallatie) als in een museum worden tentoongesteld. Wat volgt is een kijkje in een van de machinekamers, om daarna in de atoombunker van uit de Koude Oorlog te kijken. Tot slot schetst iemand van streekarchief Voorne Putten een mooi beeld over toerisme tijdens de bouw (1958-1970). Zo krijg je een indruk van de toenmalige tijdsgeest. Gedurende de rondleiding is er een puzzel die de jonge deelnemers kunnen proberen op te lossen.

Functie van de Haringvlietsluizen
De Haringvlietsluizen maken deel uit van de Deltawerken en regelen sinds 1970 het waterpeil van de Haringvliet. Dit is vergelijkbaar met het open- of dichtdraaien van een kraan, vandaar de bijnaam ‘de Kraan van Europa’. Samen met de IJsselkering, de Volkeraksluizen, de Hartelkering en de Maeslantkering beschermen de Haringvlietsluizen de inwoners van regio Zuid-Holland en Zeeland tegen hoogwater en zo dragen ze bij aan de waterveiligheid. Dit is iets waar vanuit het buitenland met bewondering naar wordt gekeken en waar we in Nederland trots op mogen zijn. De sluizen voeren jaarlijks 30 miljard kubieke meter water af. De dam bestrijkt een gebied van 1 kilometer (tussen de Noordzee en de monding van Haringvliet) en hebben 17 spuiopeningen (van elk 56,5 meter breed) en 34 schuiven.

Rijkswaterstaat bedient de spuigaten 24 uur per dag en is verantwoordelijk voor het onderhoud. Zo blijven ze oersterk en veilig. Dit gebeurt met veiligheid als topprioriteit. Gemiddeld 30% van het afgevoerde water gaat naar de Nieuwe Waterweg, de overige 70% naar de Noordzee.

Sinds 2018 functioneren de Haringvlietsluizen als stormvloedkering. Bij vloed gaan de sluizen op een ‘kier’, vooral ten behoeve van de vismigratie. Door de kier ontstaat er namelijk een meer natuurlijke overgang tussen zoet en zout water.

Bezoekadres Haringvlietsluizen
Haringvlietplein 2, 3251 LD Stellendam

leaderboard