Overslaan en naar de inhoud gaan
schemmaa
20 december 2018

CoVadem-symposium: Meten voor Meerwaarde

Sterk wisselende waterstanden en veranderende rivierbodems maken voorspellingen voor de binnenvaart steeds moeilijker. Uitkomst kan het coöperatieve project CoVadem bieden. De laatste stand van zaken met de lancering van een nieuw platform wordt donderdagmiddag 20 december gepresenteerd op een symposium aan boord van mps Carmen in Nijmegen.

Moderne sensoren aan boord leveren waardevolle gegevens op over waterdieptes en motorprestaties. Op basis van die informatie zou je als vaarweggebruikers gezamenlijk kunnen zorgen voor een real-time overzicht van vaarwegcondities in heel Europa. De coöperatie CoVadem brengt actuele waterdiepten in kaart door een ‘varend meetnet’ van schepen te combineren met slimme big-datatechnieken.

Men verzamelt diepte-informatie van verschillende schepen, die daarna centraal worden verwerkt, geanalyseerd en verrijkt. De metende abonnees van CoVadem hebben op die manier direct toegang tot de meest actuele dieptegegevens en waterstandvoorspellingen. Varen met Voorkennis, zo noemt CoVadem dat.

leaderboard