Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeven bruggen Albertkanaal verhoogd

De Vlaamse Waterweg nv heeft vandaag de nv Via T Albert opdracht gegeven om zeven bruggen over het Albertkanaal te herbouwen, met het oog op het verhogen van de doorvaart. Het gaat om de bruggen in Eigenbilzen, Zutendaal, Stokrooie, Kwaadmechelen Zwartenhoek, Eindhout, Geel-Stelen en Herentals-Lier.

“Met deze aanstelling houden we het project Verhogen bruggen Albertkanaal op schema”, aldus ir. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv. De partijen ondertekenden vandaag het contract voor het ‘PPS-project Verhoging bruggen Albertkanaal – cluster 1’.

Hiermee sluiten beide partijen een publiek-private samenwerkingsovereenkomst voor zowel het ontwerp, de bouw, de financiering alsmede het 30-jarige onderhoud van de zeven bruggen over het Albertkanaal. De herbouw maakt deel uit van het project dat tot doel heeft om over de gehele lengte van het Albertkanaal de vrije doorvaarthoogte te verhogen tot minimaal 9,10 meter. De verruimde doorvaarhoogte verbetert het rendement van de binnenvaart in het algemeen en zorgt voor een bijkomende boost voor de containervaart in het bijzonder. Het wegwerken van deze beperkingen is van groot belang, gelet op de prognoses.

Investeren

“Tegen 2030 verwachten we een aanzienlijke groei van het goederenvervoer”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Nóg meer extra vracht vervoeren over de weg is geen optie. Vandaar investeren we stevig in alternatieven zoals onze waterwegen. Door de bruggen over het Albertkanaal te verhogen, bieden we ondernemers een aantrekkelijk alternatief voor het vrachtwagentransport”, vertelt Weyts.

Vandaag de dag beschikken al 31 bruggen over een verhoogde doorvaart en zijn een aantal projecten in uitvoering. “Met deze aanstelling houdt De Vlaamse Waterweg nv het project voor het verhogen van de bruggen op schema”, aldus ir. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder en Frieda Brepoels, voorzitter van De Vlaamse Waterweg nv.

De bouwwerkzaamheden zullen nagenoeg onmiddellijk beginnen, maar fasegewijs worden uitgevoerd. De afronding van de bouwwerken is voorzien voor mei 2020.

leaderboard