Overslaan en naar de inhoud gaan

Weer informatiedag ‘Stoppen met varen’

Steunpunt Binnenvaart houdt vrijdag 6 oktober in samenwerking met Stichting ABRI opnieuw een voorlichtingsdag over ‘stoppen met varen’. Op deze besloten bijeenkomst op museumschip René Siegfried in Dordrecht wordt vooral gesproken over de financiële en fiscale consequenties van pensionering en bedrijfsbeëindiging, maar er komen ook veel praktische en sociale zaken aan de orde.

“Stoppen met varen is vaak heel ingrijpend”, zegt Lilian van Hiele van het Steunpunt Binnenvaart. “Of je nu stopt omdat je met pensioen gaat, omdat je kinderen anders naar het internaat moeten, vanwege ziekte, financiële problemen, een sterfgeval of echtscheiding; er komt veel op je af. En zeker in deze tijd”.

Van Hiele: “De aow-leeftijd gaat steeds verder omhoog en de partnertoeslag voor jongere partners is afgeschaft, om maar wat te noemen. Wat is dan een goed moment om te stoppen? Wat zijn de financiële en fiscale consequenties als je stopt? Kun je die vooraf nog beïnvloeden? Is je schip nog te verkopen? En hoe kun je het bedrijf eventueel overdragen aan je kinderen? Wat gebeurt er met eventuele restschulden? Hoeveel geld heb je aan de wal per maand nodig? Kun je beter een huis huren of kopen, maar ook: hoe bereid je je ook emotioneel voor op een heel nieuw leven aan de wal?”

Negende keer

De informatiedag wordt voor de negende keer gehouden. “Gemiddeld komen er zo’n dertig mensen. Variërend van mensen die net gestopt zijn, tot zestigers die binnen een paar jaar willen stoppen en willen weten waar ze rekening mee moeten houden”, zegt Van Hiele. “De reacties zijn meestal erg positief. Niet alleen inhoudelijk, maar vooral ook vanwege de onderlinge contacten op de dag en het uitwisselen van persoonlijke ervaringen”.
Deelnemen aan de voorlichtingsdag ‘Stoppen met varen’ kan alleen na aanmelding. Dat kan bij Lilian van Hiele, via e-mail (info@steunpuntbinnenvaart.nl) of telefonisch (0620-112319). Aanmelden liefst zo snel mogelijk, maar uiterlijk vóór donderdag 4 oktober.

Abusievelijk staat in de krant van woensdag 20 september, in de agenda op pagina 39, dat de bijeenkomst plaats zal vinden op 6 november. Dit is dus onjuist.

leaderboard