Overslaan en naar de inhoud gaan

Verzekeraar bekostigt training matroos

De jaarlijkse Training Matroos is nieuw leven ingeblazen. De tweedaagse cursus, bedoeld voor aankomende en reeds werkzame matrozen in de traditionele zeilende chartervaart, wordt nu mede betaald door verzekeraar EOC.

De training wordt dit jaar op 25 en 26 maart gegeven door instructeur Peter Lock en het bedrijf Chartercrew. Na een aantal incidenten in 2016 blijkt maar weer hoe belangrijk het is om de kennis van mensen die binnen de zeilchartervaart werkzaam zijn, of willen zijn, op peil te houden of te brengen.
Deelnemers aan de training zullen op de eerste dag op de Bataviawerf in Lelystad alles leren over de geschiedenis van het VOC-zeilen. Tevens zien zij hoe in vroeger dagen de zeilen werden gemaakt en gerepareerd. Op de replica van VOC-schip de Batavia worden alle zeiltermen besproken, evenals de kennis van de veelomvattende reizen en het leven als bemanning aan boord.

Brigantijn

Daarna wordt de overstap gemaakt naar brigantijn Bounty en mogen de cursisten de theorie in praktijk brengen. Na deze pittige eerste cursusdag wordt er gezamenlijk gegeten en zal het gezelschap zich verplaatsen naar de Groninger tjalk ResNova voor een overnachting. Op de tweede cursusdag krijgen de deelnemers in kleine groepen uitleg over de verschillende onderdelen die tijdens het zeilen aan bod komen en er zullen tevens diverse manoeuvres worden geoefend.
De volgende onderdelen komen tijdens de training aan bod: vaarklaar maken, dwarsgetuigd zeilen, zeilbediening (hijsen, strijken, trimmen en manoeuvres); knopen leggen; wantklimmen; trosbehandeling en ontmeren en afmeren.

Aanmelden

Matrozen, aankomend matrozen en andere geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website www.chartercrew.nl. De kosten voor de tweedaagse Training Matroos bedragen 245 euro per persoon. Dat is inclusief ontvangst met koffie/ thee en VOC-koek op de Bataviawerf, een rondleiding, lunch, avondeten, overnachting aan boord van ResNova, ontbijt en het gedetailleerde lesmateriaal.

leaderboard