Overslaan en naar de inhoud gaan
Vergrijzende vrijwilligersgroep ss Rotterdam wil zichzelf verjongen

Vergrijzende vrijwilligersgroep ss Rotterdam wil zichzelf verjongen

De snel vergrijzende vrijwilligersgroep aan boord van het museum- en hotelschip ss Rotterdam is op zoek naar vers bloed.

Op dit moment zijn er circa 180 gastvrouwen en -heren actief op deze voormalige oceaanstomer die voorgoed ligt afgemeerd aan de Tweede Katendrechtsekade. Zij ontvangen de bezoekers op veel plaatsen op het passagiersschip en in de machinekamer. Gebouwd bij de RDM, te water gelaten in 1958 en in de vaart gekomen in 1959, waar het vanaf de Wilhelminakade - nu de Cruise Terminal - vertrok naar New York.

De groep zogenoemde ‘Shiphosts’, vertelt de verhalen over de zalen en de kunst die aan boord aanwezig is, op de verschillende dekken, zalen en bij voorbeeld het stuurhuis. Deze groep is echter sterk aan het verouderen: van bijna tweehonderd Shiphosts zijn er inmiddels 150 tussen de 60 en de 85 jaar oud.

“De vrijwilligers die er nu zijn, weten al die verhalen van vroeger nog. Maar gezien de leeftijd van de mensen, zullen deze herinneringen zeker voor een groot gedeelte verloren gaan”, vertelt Ada van Rijs- Adriaansen, Shiphost van het eerste uur. “Wij willen dan ook graag de verhalen doorgeven aan een volgende generatie”.

Van Rijs: “Wij zijn daarom op zoek naar jongere mensen, zoals recent gepensioneerden uit de regio Rotterdam - maar dat in de ruimste zin. Het gaat om vrijwilligers die het leuk vinden om de historische verhalen over het schip te vertellen, die interesse hebben in kunst, techniek en de Rotterdamse haven - maar dat spreekt voor zich”. Meer informatie: 06-53992646.

leaderboard