Overslaan en naar de inhoud gaan

Shipping Award naar Egbert Wagenborg

Het duurzame vrachtschip Egbert Wagenborg is winnaar geworden van de prestigieuze KVNR Shipping Award 2017. De bekroning van het ontwerp voor dit ‘veelzijdig innovatieve’ schip van het nieuwe type EasyMax is maandagavond in Rotterdam bekendgemaakt op het Maritime Awards Gala in de RDM Onderzeebootloods.

Het juryrapport vermeldt dat de eerder dit jaar opgeleverde Egbert Wagenborg (149.5 x 15.9 meter) ‘volledig teruggaat naar de basis door weg te laten wat niet essentieel is’. Wagenborg Shipping is trots op het winnen van deze prijs.

Theo Klimp, vlootdirecteur bij Wagenborg: “Deze award is voor ons echt een bevestiging dat wij als rederij met deze nieuwe generatie schepen grote stappen hebben gemaakt op het gebied van duurzaamheid en efficiëntie. Een ontwerp dat eenvoudiger en tegelijk intelligenter is en daarmee gemakkelijker voor bemanning en walorganisatie. Feitelijk met minder, meer kunnen. Daar draait duurzame scheepvaart om: slimmere en efficiëntere schepen, zoals de EasyMax”.

Kotug

Havendienstverlener Kotug is diezelfde gala-avond tot winnaar uitgeroepen van de Innovation Award 2017, omdat de methode van warmteopslag en hergebruik die het bedrijf voor zijn eigen havensleepboten heeft ontwikkeld, geheel nieuw is voor de maritieme sector. Het eveneens genomineerde binnenvaartproject Covadem viel buiten de prijzen.

De Van Hengel-Spengler Award 2017 ging naar Jordy San José Sánchez voor diens operationele innovatie op het gebied van het Target Motion Analysis (TMA)-proces, voor locatiebepaling met een passieve sonar. De Designer Award 2017 is toegekend aan Marijn Hage (ingenieursbureau Nevesbu) voor zijn Volume Estimation Tool (VET), een vernieuwende aanpak voor het conceptontwerp van ‘ruimte-kritische’ schepen, zoals onderzeeboten.

Schip van het Jaar

Het multifunctionele schip ‘Seagull-301’, ontworpen en gebouwd door De Haas Maassluis BV en Ginton Naval Architects BV, is tot Schip van het Jaar 2017 uitgeroepen. De ‘Seagull-301’ kan bemand, op afstand bestuurd of zelfs geheel autonoom opereren. Naast de uitreiking van de vijf prijzen is er dit jaar een eenmalige oorkonde verstrekt aan de ‘Pioneering Spirit’ van offshorebedrijf Allseas. Dit grootste schip ter wereld (382 x 124 meter) wordt gezien als de belichaming van de innovatiekracht van de Nederlandse industrie.

leaderboard