Overslaan en naar de inhoud gaan
Urkersluis

Schutlengtes sluizen Flevoland aangepast

De provincie Flevoland heeft kleine aanpassingen doorgevoerd in het besluit om de schutlengtes van de Urkersluis, Zuidersluis en Noordersluis aan te passen. Dit naar aanleiding van bijna twintig reacties op het oorspronkelijke plan, waaronder van ASV. Het plan was uitgesteld vanwege deze reacties: het stamt oorspronkelijk uit juli vorig jaar. Met dit plan wordt onder andere de schutlengte in de Flevopolder en Noordoostpolder ingeperkt.

Lees ook: ASV waarschuwt provincie voor gevolgen inperken schutlengtes

Besloten is nu bijvoorbeeld om bij de Urkersluis de maximale schutlengte te handhaven van 47 meter en alleen onder voorwaarden schepen tot 49,5 meter te laten schutten. De minimale schutlengte op de Voorstersluis wordt gemaximaliseerd op 39,0 meter bij gesloten brug, in plaats van de voorgestelde 38,70 meter. Bij de Kampersluis blijft de maximale breedte op 7,20 meter in plaats van de voorgestelde 7,10 meter.

Aanvaarbeveiliging

Bij de Zuidersluis is de maximale schutlengte vastgesteld op 63 meter, in plaats van de voorgestelde 62,9 meter. Er wordt geen aanvaarbeveiliging aangelegd in de Zuidersluis. Dat was wel een van de wensen van ASV: de vereniging wilde de maximale schutlengte vergroten naar 67 meter: twee meter meer dan oorspronkelijk en vier meter meer dan in het huidige plan. Doordat de gevolgen in dit vaargebied beperkt zouden blijven met deze aanpassingen, is de aanleg van een aanvaarbeveiliging in de Zuidersluis in het kader van veiligheid niet specifiek nodig, zo vindt de provincie. De aanleg van een aanvaarbeveiliging zou zo’n 430.000 euro gaan kosten.

Open brug

De Noordersluis wordt niet met open brug geschut, vanwege de bereikbaarheid van hulpdiensten en de gewenste ontsluiting van de nabij gelegen woonwijk. Er komt een meldingsplicht voor schepen die met open brug geschut willen worden en er komt een specifieke ontheffingsregeling voor bijzondere transporten. Schutten met open brug kan alleen als er een aanvaarbeveiliging worden aangebracht vóór het naar binnen varen van een buitensluis en alleen buiten de bloktijden in de spits.

Flevopolder: geen negatieve modal shift

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Panteai en gesprekken met degenen die gereageerd hebben op de plannen, blijkt onder meer dat er voor vaargebied Flevopolder de schippers die nu dat gebied niet meer in kunnen, er voldoende werk is buiten de provincie. Hun werk kan overgenomen door ruim voldoende andere schepen. Er zal naar verwachting geen negatieve modal shift optreden, zo verzekert de provincie.

Noordoostpolder: beroepsvaart verdwijnt tegen 2025

In het vaargebied Noordoostpolder is het anders. Een beperkt aantal schippers zal dat vaargebied nu niet meer in kunnen, maar voor één schipper kan dit gevolgen hebben voor de bedrijfscontinuïteit én er zijn te weinig schepen die het werk van hen kunnen overnemen.

De schutlengte op 49,5 meter zetten, zorgt volgens het onderzoek echter voor een te kleine veiligheidsmarge en dat is dus ook geen optie. Daarnaast is de verwachting dat de beroepsvaart door toenemnde eisen aan de schepen in het vaargebied Noordoostpolder tegen 2025 verdwenen zal zijn.

Daarom wordt de schutlengte in de Noordoostpolder vastgezet op 47 meter. Schepen met een schutlengte tot 49,5 meter kunnen er alleen door als er een tweede personeelslid aan boord is om bij  het invaren en schutten te helpen. Er moeten dan ook sterke nylon touwen aan boord zijn, zonder rek, zodat de boot niet kan varen tijdens het schutten.

 

leaderboard