Overslaan en naar de inhoud gaan

Plezierjachtjes worden oeverbescherming

Oude plezierboten dienen sinds gisteren als duurzame oeverbescherming bij de Beatrixsluis in Almere. De eerste meters gerecyclede jachtjes zijn geplaatst. Daartoe is in Flevoland is een bijzondere samenwerking tot stand gekomen tussen waterschap Zuiderzeeland, de hogeschool Windesheim, Reimert Bouw en Infrastructuur en CompoWorld. Samen maken zij van oude polyester boten damwanden voor oeverbeschoeiing.

Meestal zijn de damwanden voor oeverbeschoeiing gemaakt van tropisch hardhout. Door oude of afgedankte polyester boten te hergebruiken, wordt afval een waardevolle en bruikbare grondstof: een mooi voorbeeld van circulaire economie. En vanwege het gebruik van polyester (thermoharde composieten) voor oeverbeschoeiing hoeven er geen bomen gekapt te worden. Bovendien gaat deze duurzame oeverbeschoeiing naar verwachting veel langer mee dan houten oeverbeschoeiing. Goed voor het milieu.

Afgedankt

Al decennialang belanden miljoenen kilo’s afgedankte polyester zeilboten of motorboten op de sloop, omdat het materiaal zo hard is, dat het niet te recyclen is. Onderzoekers van Hogeschool Windesheim zochten én vonden echter een oplossing om het materiaal te hergebruiken als nieuwe, sterke damwanden voor oeverbeschoeiing.

Op de foto de verschillende betrokkenen: Reimert Bouw en Infrastructuur, Demacq Recycling, CompoWorld, Provincie Flevoland, PolyProducts, Hogeschool Windesheim, bootjessloperij ‘t Harpje, Waterschap Zuiderzeeland en Werkbedrijf Lelystad.

leaderboard