Overslaan en naar de inhoud gaan

Overlevingsplan voor werf Koningspoort

De met sluiting bedreigde historische scheepswerf De Koningspoort aan de Oude Haven van Rotterdam wordt wellicht tijdelijk overgenomen door een groepje daar werkzame vaklieden en bezitters van oude schepen.

De sinds enkele weken in oprichting zijnde Stichting Tijdelijke Exploitatie Koningspoort (STEK) wil een doorstart maken. In de tussen tijd wordt er een plan opgesteld voor een gezonde exploitatie van de historische scheepswerf, zodat De Koningspoort naadloos kan doordraaien en ook voor de toekomst behouden kan blijven.

De historische dwarshelling op de restauratiewerf – afkomstig van de werf van de Gebroeders Barkmeijer bij Hoogkerk, lijkt hiermee behouden voor sloop. Het is de bedoeling dat het Groninger maritieme erfgoed de status van Rijksmonument krijgt. Begin jaren tachtig werd de dwarshelling geschonken aan de toenmalige Stichting Openlucht Binnenvaartmuseum in Rotterdam. De werf werd aan de Oude Haven herbouwd.

De Koningspoort valt inmiddels onder de uitgebreide buitencollectie van het Maritiem Museum Rotterdam, dit op aandringen van de gezamenlijke subsidieverstrekker: de gemeente. Het Maritiem Museum ziet de werf echter als last. Afgelopen mei wilde het museum De Koningspoort weer aan de gemeente overdoen, maar deze ging hier niet mee akkoord. Zij zoekt een goede oplossing voor alle belanghebbenden.

Tekort

De deelnemers in STEK gelden nu als eerste overnamekandidaten. De stichting heeft laten berekenen wat het kost om de exploitatie van de museale werf gedurende anderhalf jaar voort te zetten. Er is een begroting van krap een ton opgesteld. Joram Lehmann, eigenaar van een daar actief scheepsrestauratiebedrijfje is een van de deelnemers. “We komen nog 20.000 euro tekort”, vertelt Lehmann. En: “Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente Rotterdam en het Maritiem Museum op zo’n relatief klein tekort de werf verloren zullen laten gaan. Wij willen graag en ik heb goede hoop dat we hier uitkomen”.

FOTO: De historische dwarshelling met de luxe motor Emmanuel uit Numansdorp, die er voor onderhoud ligt.

leaderboard