Overslaan en naar de inhoud gaan
duwboot

Ontwerp kleine duwboot Watertruck bekend

Het Belgische project Watertruck+ heeft het ontwerp gepresenteerd voor de eerste kleine duwboot voor dit nieuwe concept, bedoeld om het vrachtvervoer over kleine vaarwegen (tot en met CEMT-klasse IV) te laten herleven.

De Europese aanbestedingsprocedure voor de bouw loopt nog. Als alles volgens schema verloopt, kan deze duwboot (12x5 meter) in het voorjaar van 2019 operationeel zijn. Het design voor de bredere duwboot ligt nog op de tekentafel.

Tegelijkertijd worden op de werf in het Nederlandse Waterhuizen de secties van de eerste twee casco’s voor een serie van achttien duwbakken gemonteerd. Deze zullen naar verwachting begin mei verder afgebouwd worden op de werf van Concordia Shipbuilding in Werkendam. De organisatie hoopt de hele vloot tegen november operationeel te hebben.

Konvooi

Het van het door Europa ondersteunde Interreg-project bestaat onder meer uit een kleine duwboot met kleine duwbakken, geschikt voor hooguit twintig teu en aangepast aan de grootte van de waterweg. Op smalle vaarwegen worden de kleine duwbakken van 40 tot 50 meter voortgeduwd door kleine duwschepen. Op de grotere wateren worden de duwbakken aan elkaar gekoppeld en varen in konvooi verder. De hoofdkenmerken van dit concept uit 2014 zijn enerzijds dat het varen losgekoppeld wordt van het laden en lossen en anderzijds dat het personeel niet langer aan boord hoeft te wonen.

Tags

leaderboard