Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer alcoholcontroles recreatievaart in Rotterdamse wateren

De recreatievaart krijgt deze zomer te maken met meer alcoholcontroles in de Rotterdamse wateren. Havenbedrijf Rotterdam en de Zeehavenpolitie gaan deze zomer namelijk intensiever samen de recreatievaart controleren.

“Het doel van de actie is vooral de recreatievaart te wijzen op het veilig varen door de haven. Hoe vaar je goed met de beroepsvaart samen, hoe bereid je je reis voor en hoe ga je veilig op reis”, aldus havenmeester René de Vries. “De controles vinden plaats in het stadsgebied. Daar vaart zowel beroeps- als recreatievaart. Voor de recreatievaart geldt; hou stuurboord wal! Daar schuilt het grootste gevaar in combinatie met niet achterom kijken”, aldus districtschef Jan Janse, commissaris Zeehavenpolitie.

Rhibs worden gebruikt om snel contact te krijgen met de vaarweggebruikers en patrouillevaartuigen om proces-verbaal op te maken en extra controles uit te voeren. Door de samenwerking kan er beter op het gebruik van alcohol worden gecontroleerd, omdat het Havenbedrijf daartoe niet bevoegd is. De Zeehavenpolitie en het Havenbedrijf zullen ook afzonderlijk controles uitvoeren. Bij grote twijfel schakelt het Havenbedrijf, als het alleen inspecteert, de Zeehavenpolitie in om een alcoholcontrole uit te voeren. Voor alcohol achter het roer op het water geldt dezelfde limiet als voor alcohol achter het stuur op de weg.

Top 5 overtredingen recreatievaart

1. Niet stuurboord wal houden
2. Verkeerd/geen vaarbewijs
3. Varen in havenbekkens
4. Niet haaks oversteken
5. Te veel alcohol

Foto Ries van Wendel de Joode

leaderboard