Overslaan en naar de inhoud gaan

Macron: toch geen uitstel voor de aanleg van het kanaal Seine-Nord Europe

De Franse president Emmanuel Macron is teruggekomen op zijn besluit om - wegens financiële redenen - een pauze in te lassen in de aanleg van het Seine Nord Europe kanaal. Daarmee komt de president tegemoet aan de eisen van de regio’s en departementen in het noorden van Frankrijk, die dat uitstel enkele weken geleden als 'totaal onaanvaardbaar' hadden verworpen. Macron maakte zijn besluit bekend tijdens een fabrieksbezoek in Amiens. De president kreeg de afgelopen weken zware kritiek te verduren wegens dat voorgenomen uitstel van de werken voor het kanaal. Elke dag waren er wel ergens in het noorden van Frankrijk acties tegen Macrons besluit.

JAN SCHILS


De president en zijn regering gaan nu in op de voorstellen van de regio’s en departementen in Noord-Frankrijk om borg te staan voor een (weliswaar terug te betalen) lening van 776 miljoen euro in ruil voor intrekking van het uitstel van de werkzaamheden aan het kanaal. Dat bedrag is om en nabij het bedrag dat de regering tekort kwam en dat de directe oorzaak was van de aangekondigde “pauze” in de werken voor het kanaal. De betrokken regio’s en departementen toonden zich ook bereid om gedurende een periode van twee jaar aan de nationale overheid een bedrag van ruim 1,1 miljard ter beschikking te stellen om te voorkomen dat de werken alsnog zouden moeten worden onderbroken. Voorwaarde is wel dat de regering op een later tijdstip, wanneer ze haar financiën op orde heeft, de geleende bedragen terugbetaalt.

Bocht

Maandag had de Franse minister van begroting Darmanin in een kranteninterview de bocht die de president in het Seine Nord Europe dossier had genomen, reeds min of meer aangekondigd. Macron stelde wel als voorwaarde dat de Franse regering de controle over de financiering van de aanleg van het kanaal behoudt. De Noord-Franse regio’s en departementen koppelen enkele weken geleden nog een vergaand voorstel aan hun actie om Seine Nord te redden. Zij wilden de leiding krijgen over de aanleg van het kanaal en eisten dat “Parijs” zich daarmee niet langer bemoeit. Daarover moet nog overleg plaatsvinden tussen beide partijen.

De grote man achter de wending in het Seine Nord-verhaal is Xavier Bertrand, de voorzitter van de regio Hauts-de-France. Door het besluit van Macron om het kanaal weer op de prioriteitenlijst van grote infrastructuurwerken te zetten, komt de verbeterde verbinding over water tussen Antwerpen en Rotterdam met het noorden van Frankrijk weer een stuk dichterbij. De totale kostprijs wordt geraamd op tussen de 5 en 5,5 miljard euro. Sommige bronnen spreken zelfs al van ruim 6 miljard euro.

Foto: Noord-Franse regiobestuurders demonstreren vanmorgen in Amiens voor een voortvarende aanleg van het kanaal.

leaderboard