Overslaan en naar de inhoud gaan

Maatregelen tegen verwachte stormvloed

Nederland zet zich schrap. Dit vanwege twee opeenvolgende stormen en springtij waar ons land mee te maken krijgt. Door het hoogwater als gevolg van de eerste winterstorm zijn de kades van een aantal havens langs de Oude Maas en kades zoals hier op de foto in Zwijndrecht (Veerplein) al voorzien van waarschuwingsborden.

Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland worden de waterstanden nauwlettend in de gaten gehouden. Dit samenwerkingsverband informeert met behulp van waarschuwings- en alarmeringsberichten onder andere waterschappen over de waterstandsverwachtingen. Zo kunnen deze instanties tijdig maatregelen voorbereiden, zoals het sluiten van waterkeringen, het ontruimen van kades en het instellen van dijkbewaking.

De Hollandsche IJsselkering sluit vrijdagmiddag en –avond van 12.00 tot 22.00 uur. Mogelijk gaat ook de Oosterscheldekering dicht voor de stormvloed in de loop van vrijdag. Het sluitcriterium voor de Maeslantkering (Nieuwe Waterweg) is eind 2016 tijdelijk en éénmalig verlaagd van 3,00 naar 2,60 meter +NAP. De voor vrijdag verwachte waterstanden voor Rotterdam zijn op dit moment wisselend, maar bewegen zich rond het sluitcriterium. De kans is groot dat de Maeslantkering vrijdag halverwege de dag gaat sluiten.

Scheldebekken

Het stormfront op de Noordzee neemt vrijdag in hevigheid toe. Tegelijk worden er sneeuw- en regenbuien verwacht. In combinatie met het springtij zal dat er voor zorgen dat het water in het Scheldebekken tot in België zeker vrijdag gevaarlijk hoog kan komen te staan. In Antwerpen kan het waterpeil van de Schelde vrijdagmiddag boven 7 meter TAW uitstijgen. In Melle worden hoge waterpeilen op de Ringvaart verwacht.
Deze voorspellingen hebben de Vlaamse diensten doen besluiten om de alarmfases ‘stormtij’ respectievelijk ‘gevaarlijk stormtij’ af te kondigen tot en met vrijdagavond.

Foto: Fotopersbureau Busink

leaderboard