Overslaan en naar de inhoud gaan

Leeftijd geen bezwaar voor Green Award

Zandzuig- en overslagbedrijf Van der Waal bv uit Papendrecht heeft vandaag de Zilveren Green Award uitgereikt gekregen voor zijn kraanschip Rival. Nu worden er wel vaker Green Award certificaten toegekend, maar dat een meer dan vijftig jaar oud schip deze erkenning voor duurzaamheid ontvangt, is bijzonder.

De Rival stamt uit 1965 en heeft van november 2016 tot en met april dit jaar een uitgebreide verbouwing ondergaan. Het kraanschip is bij scheepswerf Matena gehermotoriseerd met een Volvo D16. “In verband met de Green Award certificering is er ook een naverbrandingsysteem en roetfilter geplaatst ”, aldus Wim van der Linden, assistent-bedrijfsleider bij Van der Waal.
“Het kraanschip voldoet nu reeds aan de Euro stage V-norm, die pas in 2020 van kracht zal zijn.” Om aan de Green Award-eisen te kunnen voldoen, is er echter in nog veel meer maatregelen geïnvesteerd, variërend van lekbakken onder de motoren en een gesloten vuilwatercircuit tot aan led-verlichting en schroefas-afdichting.

Onderlosser

Een van de meest duurzame aspecten van de Rival is dat het voormalige beunschip in 2015 tot onderlosser verbouwd is. Van der Linden: “Behalve dat het lossen van de 750 kuub ruiminhoud supersnel gaat, kost het dankzij die bodemdeuren ook vrijwel geen energie. Daardoor hebben we een hele lage CO2-uitstoot per gebaggerde kuub. Helaas paste dat aspect niet in de Green Award-systematiek, anders hadden we, denk ik, zelfs goud kunnen behalen”.

Foto: Cora Bayens, coördinator binnenvaart Green Award Foundation, overhandigt het certificaat aan boord van de Rival aan Wim van der Linden van Van der Waal.

leaderboard