Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoogwater-vloedgolf vanuit Duitsland verwacht voor maandag en dinsdag

Hoogwater-vloedgolf vanuit Duitsland verwacht voor maandag en dinsdag

De Moezel is momenteel voor scheepvaart gesperd, net als de Wezer vanuit de sluis bij Minden. Op de Rijn moet op sommige delen (regio Keulen-Düsseldorf) langzamer worden gevaren. Pontverbindingen bij onze oosterburen zijn bijna overal gestaakt. En ook op tal van andere waterwegen gelden er beperkingen vanwege het hoogwater.

JUDITH STALPERS

Wanneer je schip niet meer onder de brug door past, dan lig je stil. Omdat het in Zuid-Duitsland, Frankrijk en Zwitserland nog behoorlijk regent in het zog van de grote storm van afgelopen woensdag, zwellen de pegels van de rivieren nog aan. Ook zorgen hoge temperaturen in de Alpen en de Jura voor veel smeltwater.

In de noordelijke regio's in Duitsland dalen de waterstanden al. Maar men houdt rekening met een vloedgolf op de Midden-Rijn en Nederrijn. De maximumhoogte van – naar verwachting - 9.00 meter bij Keulen, wordt maandag aanstaande verwacht, met een uitloop naar dinsdag. Dan kan ook de scheepvaart op de Rijn grotere hinder ondervinden.

Overal langs de waterwegen en vooral langs kleinere rivieren zijn de hoogwaterdiensten alert. Wegen zijn gesperd, uiterwaarden ontruimd, oeverpromenades gesloten, tijdelijke spontwanden geïnstalleerd. Zo is de monding van de Düssel naar de Rijn afgesloten zodat het hoge Rijnwater er niet in kan stromen en de Düsseldorfse Altstadt onder water kan zetten. De bewoners van Noord- tot Zuid- en Oost-Duitsland reageren echter gelaten.

Terugkerend

“Het water komt, het water gaat”, zegt een vrouw in Rodenkirchen, ten zuiden van Keulen, waar de brandweer net hoge wanden opstelt. Dit is allemaal nog niks bij wat men vroeger heeft meegemaakt. Een terugkerend 'januari-hoogwater'. Wassend water in de Donau, Moezel, Neckar, Wezel, of de Rijn hoort er nu eenmaal bij. De Duitse media besteden er veel aandacht aan, vooral om alle omwonenden te waarschuwen. Maar grote catastrofes worden niet verwacht.

UPDATE 16.00 UUR: Rheinhalle, Maxau (Bovenrijn) zijn gesperd. Ook op Neckar en Donau komt steeds meer stil te liggen.

Foto: webcam Waalweelde
 

leaderboard