Overslaan en naar de inhoud gaan

Helft binnenschippers ziet criminaliteit

Bijna de helft van de Nederlandse binnenschippers komt tijdens hun werk in aanraking met criminaliteit. Dat blijkt uit een enquête van de Zeehavenpolitie Rotterdam onder bezoekers van de vorige week gehouden schippersbeurs Maritime Industry in Gorinchem.

De Zeehavenpolitie van het Rotterdamse korps meldt vele positieve reacties te hebben ontvangen tijdens haar informele aanwezigheid op de vakbeurs. De agenten hielden bijna 70 enquêtes, waarvan 76 procent is ingevuld door schippers. De rest komt van de industrie er omheen.

Uit de reacties blijkt dat 78 procent van de ondervraagden het contact tijdens hun werk met de politie als goed of voldoende beoordeelt. Bijna 10 procent noemt het contact slecht, vanwege onder meer ‘pietluttige bekeuringen’ of slechte dienstbaarheid. 53 procent van de schippers geeft aan geen enkele criminaliteit te ervaren tijdens hun werk; helaas de overige 47 procent wel - als slachtoffer en/ of als getuige.

Signalen

Politie-woordvoerder Dirk-Jan Grootenboer: “Wij zijn in ieder geval heel blij met onze indrukken en signalen van de schippers zelf. Het gaat ook om hún veiligheid. De tips en adviezen die we in de gesprekken gehad hebben, werken we nog uit zodat we hiermee verder kunnen. Om het contact tussen de beroepsvaart en de Zeehavenpolitie te verbeteren en zo samen de Rotterdamse haven een veilige haven te laten zijn”.

Om criminaliteit te melden, geeft 78 procent aan het medium WhatsApp te willen gebruiken in het contact met de Rotterdamse Zeehavenpolitie. Om anoniem te melden via www.misdaadanoniem.nl vindt 68 procent van de geïnterviewden de campagne ‘Rotterdamse Haven, Veilige Haven’ eveneens geschikt voor de binnenvaart.

leaderboard