Overslaan en naar de inhoud gaan

Green Award ook voor de passagiersvaart

Green Award, het keurmerk voor duurzamere scheepvaart, breidt uit naar een nieuw scheepstype. Dit jaar is het Green Award-certificaat namelijk ook beschikbaar voor passagiersschepen op de binnenwateren.

Green Award certificeert zeegaande- en binnenvaartschepen die op het gebied van veiligheid en milieu verder gaan dan de wettelijke eisen. Oorspronkelijk opgezet in 1994 als een certificatieschema voor zeegaande olietankers, heeft Green Award zich ontwikkeld tot een wereldwijd erkend keurmerk voor vijf zeegaande scheepstypen.
In 2011 heeft Green Award het programma voor de binnenvaartschepen die goederen vervoeren geïntroduceerd. Dit programma bleek een groot succes te zijn. Tot nu toe heeft het 590 Europese binnenvaartschepen aangetrokken en wordt het actief gesteund door diverse binnenvaarthavens en commerciële organisaties.

Riviercruiseschepen

Sinds dit jaar zijn de voordelen van het Green Award certificaat ook beschikbaar voor de passagiersschepen in de binnenvaart. Veerponten, riviercruiseschepen en dag-cruisers komen in aanmerking voor het Green Award certificaat. Het programma van eisen voor het personenvervoer is vergelijkbaar met het programma voor de binnenvaartschepen die goederen vervoeren, met extra aandacht voor veiligheid en het milieu.
Tijdens de pilotfase is het programma van eisen getest op de veerpont Schoonhoven en op de dag-rondvaartboot Z8. Beide schepen hebben voldoende punten gehaald en het Green Award-certificaat verkregen. Het certificaat bewijst dat het schip op milieuverantwoorde wijze vaart.

Foto: De rondvaartboot Zilvermeeuw8 is als eerste in bezit van het nieuwe Green Award-certificaat.

leaderboard