Overslaan en naar de inhoud gaan

Frankrijk wil ruimere Europese financiering voor Seine-Nord

Ondanks berichten in Franse media over een mogelijk uitstel van grote nieuwe verkeersinfrastructuurwerken, heeft de Franse regering nog geen definitieve beslissing genomen over een al dan niet vertraging bij de aanleg van de Seine-Nord verbinding, zoals in het verleden meermaals gebeurde. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van transport in Parijs donderdag 13 juli bevestigd. Intussen is Frankrijk langs diplomatieke weg in Brussel wel bezig om te proberen ruimere Europese financiering te verkrijgen voor deze nieuwe waterwegverbinding maar ook voor enkele nieuwe spoorverbindingen (hst).

Jan Schils

De nieuwe waterweg, die het hopeloos verouderde Canal du Nord moet vervangen, moet het industriële Seinebekken verbinden met het Rijn-Scheldebekken ten voordele van het noorden van Frankrijk, de regio’s Antwerpen en Rotterdam en indirect ook het Duitse hinterland.
Frankrijk worstelt ook onder de nieuwe president Macron met grote tekorten op de begroting. Daarom wil de president het beleid in verschillende sectoren, waaronder de transportsector, hervormen om het efficiënter te maken en waar mogelijk besparingen door te voeren. Anderzijds beseft Macron ook, dat grote infrastructuurwerken gunstig zijn voor de Franse economie en vooral dat zij extra banen opleveren, die het land broodnodig heeft.
Omdat de Seine-Nord verbinding een grensoverschrijdend Europees project is, kan het op steun rekenen van Europese cofinanciering in het kader van de Trans-Europese vervoers-Netwerken (TEN’s). Sedert enkele weken probeert Frankrijk met een stil gehouden diplomatiek offensief de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB) ertoe te bewegen het Seine-Nord project financieel ruimer te steunen. Daarbij wordt onder andere gedacht langer lopende leningen tegen lage rente en grotere cofinanciering door Europa. President Macron heeft tijdens de recente top van de G20-landen in Hamburg ook met de Duitse bondskanselier Angela Merkel gesproken over de moeilijke situatie rond de Franse overheidsfinanciën, waarbij de Seine-Nord verbinding en de nieuwe hogesnelheidslijnen ter sprake zouden zijn gekomen.

leaderboard