Overslaan en naar de inhoud gaan

Einde roamingkosten 'EU-succesverhaal'

Het zal ook en vooral de schippers op de binnenvaart die geregeld andere EU-lidstaten aandoen, als muziek in de oren klinken, dat er sinds vandaag in de Europese Unie geen hoge roamingkosten meer in rekening worden gebracht bij het mobiele telefoonverkeer. Zo luidt het althans in een gezamenlijke verklaring vanuit Brussel.

JAN SCHILS

Een citaat: “Het doel van de Europese Unie is mensen bij elkaar brengen en hun leven gemakkelijker maken. De afschaffing van de roamingtarieven is een echt Europees succesverhaal. Vanaf nu kunnen burgers op reis in de EU met hun mobiele toestellen bellen, sms'en en internet gebruiken tegen dezelfde prijs als in hun eigen land. De afschaffing van de tarieven is een van de grootste en meest tastbare successen van de EU”.

Opnieuw uit de verklaring: “De afgelopen tien jaar hebben onze instellingen er alles aan gedaan om dit economische euvel weg te werken. Of het nu op vakantie, voor het werk, om te studeren of gewoon voor een dagje uit was: elke keer dat Europese burgers in de EU een grens overstaken, moesten zij zich zorgen maken over het gebruik van hun mobiele telefoon en over hoge telefoonrekeningen door roamingtarieven. Vandaag is er een einde gekomen aan die kosten. Op reis in de EU kunt u mobiele toestellen dan tegen dezelfde prijs als in uw eigen land gebruiken".

Evenwicht

"Er is lang aan gewerkt en er zijn veel partijen bij betrokken geweest. Door nauw samen te werken, is de Europese Unie tot een concreet, positief resultaat voor de Europese burgers gekomen. De EU is er niet alleen in geslaagd de roamingkosten af te schaffen, maar heeft ook het juiste evenwicht gevonden: binnenlandse mobiele bundels moesten concurrerend en aantrekkelijk blijven en dat is gelukt. De aanbieders hebben twee jaar de tijd gehad om zich voor te bereiden op het einde van de roamingtarieven en wij hebben er vertrouwen in dat zij de mogelijkheden van de nieuwe voorschriften aangrijpen om ervoor te zorgen dat hun klanten daarvan profiteren”.

leaderboard