Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen stemwijzer voor handel en transport

Politieke partijen van links tot rechts onderschrijven het belang van een goede en slimme infrastructuur. Dat blijkt uit de eigen 'stemwijzer' van Evofenedex, belangenclub van ondernemers in de (internationale) handel.

De vereniging vroeg de grootste partijen kleur te bekennen aan de hand van haar eigen tienpuntenplan voor meer export en een slimmere logistiek. Daaruit blijkt onder meer dat de internationale handel momenteel onder druk staat, wat volgens Evofenedex een slecht vooruitzicht is voor de Nederlandse ondernemers.

De beperkte stemwijzer van Evofenedex staat vanaf vandaag online: handel-en-logistiek.nl. Ondernemers kunnen in één oogopslag zien waar de politieke partijen staan op onderwerpen die voor hun werk van belang zijn – van open grenzen in Europa tot efficiëntere inspecties en van investeringen in Schiphol en de Rotterdamse haven tot minder bureaucratische rompslomp.

Vertraging

Producten over het water, het spoor en de weg vervoeren, zorgt nog geregeld voor vertraging. Daarom pleit Evofenedex voor investeringen in een goede fysieke en digitale infrastructuur. Dit maakt goederenstromen slimmer én sneller. Van VVD, PvdA, SP, CDA, PVV, D66, ChristenUnie, GroenLinks tot en met de SGP is er eensgezindheid over de noodzaak van deze investeringen. De belangenclub benadrukt dat dit ook betekent dat politieke partijen hier voldoende geld voor moeten vrijmaken. Volgens de organisatie is daar één miljard euro per jaar voor nodig.

Zorgelijk

Hoewel de ‘score’ van de partijen op het onderwerp infrastructuur volgens Evofenedex goed nieuws voor ondernemend Nederland is, noemt de vereniging het zorgelijk dat de politiek zich in toenemende mate tegen handelsverdragen keert. Een goed verdrag met de Verenigde Staten dat de export en de logistiek vereenvoudigt, zorgt volgens Evofenedex bijvoorbeeld voor meer banen in Nederland.

Grenzen

Behalve VVD, ChristenUnie en SGP, keren alle partijen zich tegen handelsverdragen die de logistiek en export vereenvoudigen. Ook zijn de SP en PVV tegenstander van open grenzen in Europa, terwijl slimme veiligheidsmaatregelen volgens Evofenedex een veilige én efficiënte goederenstroom binnen de Europese Unie kunnen garanderen.

leaderboard