Overslaan en naar de inhoud gaan

Boek en monument voor De Biesbosch

Dit jaar is het een eeuw geleden dat de machinefabriek De Biesbosch werd opgericht. Later is deze uitgegroeid tot de grootste scheepswerf in het gebied, waar nu de nieuwe Dordtse wijk Stadswerven in wording is.

Onder die bedrijven bevonden zich ook de scheepswerven Dordrecht en Koopman, die beide in De Biesbosch opgingen. Werf De Biesbosch schreef baanbrekende geschiedenis, onder meer als initiator en verdere ontwikkelaar van de duwvaart in 1957. Totdat de werf in 2000 ophield te bestaan.

Op 17 november 2017 wordt nadrukkelijk hierbij stilgestaan, omdat de werf zo belangrijk is voor de maritieme historie van Dordrecht. Dan onthult de burgemeester van Dordrecht, A.W. Kolff, op die plaats een monument ter herinnering aan scheepswerf De Biesbosch en krijgt wethouder Sleeking een boek aangeboden met de titel ‘In 100 jaar van scheepswerven naar Stadswerven’. Zowel het monument als het boek zijn een initiatief van Jos Hubens, ambassadeur De Binnenvaart, en zijn gefinancierd door vereniging De Binnenvaart.

Verbonden

Deze vereniging is zelf ten nauwste met de voormalige scheepswerf verbonden. Die band wordt prachtig gesymboliseerd door de ligplaats van het binnenvaartcentrum (de voormalige duwboot René Siegfried met LASHduwbak CGS 6013): in het Wantij, pal aan de vroegere machinehal van De Biesbosch.

Beide vaartuigen hebben het predicaat Maritiem Cultureel Erfgoed. De duwboot was een van de 39 duwboten die op deze scheepswerf zijn gebouwd en heeft een specifieke betekenis als voorloper van de duwboten van de zogenoemde tweede generatie. In dit binnenvaartcentrum bevindt zich een uniek museum over de historie van de binnenvaart.

Hijskranen

Het monument is een idee van Hubens, om door middel van typische voormalige historische scheepswerf-hijskranen en illustraties de bijna 100-jarige historie van scheepswerf De Biesbosch te laten zien. Daarna hebben vader en dochter Jos en Carin van Dongen dit idee verder uitgewerkt en gestalte gegeven. De vrijwilligers van vereniging De Binnenvaart hebben het monument van scheepswerf De Biesbosch geassembleerd. (Foto Regionaal Archief Dordrecht)

leaderboard