Overslaan en naar de inhoud gaan

Biologische vlasbrug gaat er komen

De bouw van een fietsbrug van hergebruikt biologisch materiaal over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl gaat door. De provincie heeft geld vrijgemaakt voor deze zogenoemde biobased composietbrug. De beweegbare oeververbinding is een primeur voor Nederland.

Een team, bestaande uit de provincie, aannemer Reef Infra-Spie en composietproducent Infra Composites, heeft een innovatief en uitdagend ontwikkelingstraject doorlopen. Dit leidde tot een ontwerp van een draaibrug met een bio-composiet dek van 22 meter. De dekken zijn voor 80 procent van natuurlijk materiaal, op basis van vlas. Dat is het nu hoogst haalbare percentage.

De brug heeft een levensduur van 50 jaar. In totaal wordt de brug 66 meter lang. De bouw start medio 2018 en de totale investering bedraagt 6,6 miljoen. Europa betaalt mee. Wereldwijd zijn er slechts twee van zulke bruggen gemaakt – alleen in Nederland - met een beperkte overspanning en in een park. De brug van Ritsumasyl is de eerste van zijn soort in het openbare wegennet en over een volwaardig kanaal voor de beroepsvaart.

@FOTO: De biologische fietsbrug in geopende stand.

leaderboard