Overslaan en naar de inhoud gaan

ASV klaagt over verdwijnende ligplaatsen

Het verwijderen van ligplaatsen voor de beroepsvaart bij de Oudshoornse kerk in Alphen aan den Rijn wekt ergernis bij schippersbond ASV. In een brief aan gedeputeerde Janssen (SP) van de provincie Zuid-Holland beklaagt de vereniging zich over het verdwijnen van steeds meer ligplaatsen langs de waterwegen in ons land.

Uit de brief: “U weet ongetwijfeld dat er op dit moment veel onrust is onder de schippers in de binnenvaart vanwege het ligplaatsenbeleid van de diverse gemeentes, provincies en Rijkswaterstaat. We noemen hierbij de hoorzitting over het ligplaatsenbeleid van de provincie Zuid Holland betreffende het Merwedekanaal, waarbij de adviescommissie de conclusie heeft getrokken dat het Verkeersbesluit onrechtmatig genomen was en nietig verklaard is. We noemen hierbij ook de klacht die de ASV neergelegd heeft bij Rijkswaterstaat betreffende het verdwijnen van ligplaatsen voor de binnenvaart bij IJmuiden”.

De kern van de ASV-kritiek is dat er een ‘olievlekwerking’ ontstaat, waardoor alle vaarwateren van Nederland problematisch worden, qua ligplaatsen voor de binnenvaart. Vooral de reden waarom de provincie ervoor heeft gekozen de meerpalen te verwijderen, verbaast de ASV. Weer uit de brief: “Bijna schokkend is te moeten constateren hoe een persoon met een specifiek belang de provincie zo ver krijgt een ligplaats te verwijderen”.
Zo zouden de bewoners langs de Oude Rijn al jarenlang protesteren tegen het afmeren van vrachtschepen tegenover de monumentale kerk. Een van de argumenten was dat vanaf het water en de overkant de voor miljoenen gerestaureerde kerk niet meer te zien was.

Aggregaat

Daarnaast ontnamen de schepen de bewoners van het verzorgingstehuis naast de kerk het zicht op de rivier. Ook zouden schippers geregeld voor geluidsoverlast zorgen doordat ze hun eigen aggregaat lieten draaien, terwijl er walstroom aanwezig is. Volgens de provincie staan de meerpalen in de bocht gewoon te dicht op de Albert Schweitzerbrug.

leaderboard