Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam: Europa’s nieuwe marktleider met aanbod overdekte overslagcapaciteit

VCK Group heeft afgelopen dinsdag aan de Suezhaven in Amsterdam haar vierde overdekte goederenterminal in gebruik genomen. Met deze ‘All Weather Terminal 4’ is een investering gemoeid van circa 11 miljoen euro. De overdekte overslagcapaciteit in Amsterdam is hiermee gestegen naar anderhalf tot twee miljoen ton. De hoofdstedelijke haven is hiermee naar eigen zeggen de grootste aanbieder van overdekte overslag in Europa.

De ontwikkelingen in de markt van weersonafhankelijke overslag laten volumegroei zien. De grootte van de zeeschepen neemt toe en er wordt vaker gevraagd om directe overslag tussen zeeschip en binnenvaartschip. Daarom is deze vierde all weather terminal drie meter breder en vier meter hoger dan de drie eerder gebouwde terminals.

Daarnaast wordt door het Havenbedrijf Amsterdam voor het project LME-certificering aangevraagd. Met toestemming van de Londense Metaalbeurs kan hiermee straks lading worden aangetrokken op de wereldmarkt voor industriële metalen. De verwachting is dat de LME-certificering begin 2018 zal worden toegekend.

Overslagkraan

De nieuwe terminal is 100 meter lang, 22 meter hoog, heeft een ‘waterbreedte’ van 30 meter en biedt daarbij een overslagkraan met een capaciteit tot 50 ton. De ingebruikname vond plaats door de overslag van rollen staal vanuit een binnenvaartschip in het zeeschip Wilson Nantes. Eigenaar en reder Wilson is de grootste gebruiker van de all weather terminals in Amsterdam.

In zo’n terminal kunnen zeeschepen met weersgevoelige goederen, zoals papier en staal, ongeacht de weersomstandigheden hun lading droog overzetten op andere transportmodaliteiten. Deze terminal bestaat uit een grote, over de kade én het water gebouwde overkapping, die aan weerszijden open is, waardoor schepen kunnen in- en uitvaren. Bovenin de overkapping bevindt zich een kraanconstructie die over de volledige lengte en breedte van de overkapping kan bewegen voor het laden en lossen van de goederen.

leaderboard