Pon Power | Banner scheepvaartkrant
Werkendam | Banner scheepvaartkrant
CUNEUS | Banner scheepvaartkrant
Polmai Banner Scheepvaartkrant

Laatste nieuws

In memoriam: Frans van Meerendonk

29.11 - 09.30 SLUISKIL Frans van Meerendonk werd geboren op 9 april 1943 in Terneuzen. Met zijn echtgenote Cathy voer hij vele jaren door Europa. Vanaf het motorschip ‘Franca’ ging het echtpaar ‘voor anker’ in Sluiskil. Stilzitten kon Frans echter niet.

JOHAN DE WITTE
Scheepsontwerp zat in zijn dna; zijn drive om de romp-weerstand van een varend schip te verminderen was chronisch. Door zijn ervaring, visie en gedrevenheid kreeg hij als scheepsontwerper erkenning. Dit jaar nog was zijn bedrijf Aqua-Logic met de ‘Schroefwater Accelerator’ genomineerd door Maritime Awards. Afgelopen zondag 26 november overleed Frans thuis aan een hartstilstand.

Scheepsbouwkundige elementen implementeren ter realisering van een beter voortstuwingsrendement, ervoer Frans in de branche als een traject van ongeloof.

Na eeuwen scheepsbouwontwikkeling was revolutionair onmogelijk, volgens de branche! Niettemin, vond Frans de natuurlijke afstroming van water bij de huidige scheepsmodellen onvoldoende. Het ms Onderneming 4 werd met ruim 20 procent rendementsverbetering, zijn eerste wapenfeit.

Er volgden meer successen in combinatie rompmodel, trimplaat, roeren en testen bij MARIN. Diverse scheepsbouwers gingen overeenkomstig bewijsbare verbeteringen met Aqua Logic in zee. Frans' scheepsbouwkennis was volop in ontwikkeling. Het is een gemis voor de scheepvaart dat hij zijn werk niet mocht afmaken.

In Frans zijn hart was plaats voor vriendschap. Humor en ondeugendheid waren zijn 'wapens'. Hij genoot van een praatje in het 'gangboord'. Het hield hem op de hoogte, zelf was hij gesloten. Ingrijpende dingen bleven bij hem. Op zijn woord kon je bouwen en hij was goudeerlijk. Een saluut voor een aimabel mens: Frans van Meerendonk!

Meer Nieuws

Apps

  • Vind hier uw daily Scheepvaartkrant app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app-store
  • Vind hier uw e-paper Scheepvaartkrant app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app-store
  • Vind hier uw Scheepvaart- telefoongids app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app store