Pon Power | Banner scheepvaartkrant
Werkendam | Banner scheepvaartkrant
CUNEUS | Banner scheepvaartkrant
gamechanger Banner Scheepvaartkrant
Oleus Banner Scheepvaartkrant

Laatste nieuws

Sluizen Yvoz-Ramet volledig uitgeschakeld

16.05 - 11.25 Het sluizencomplex op de Maas bij Yvoz-Ramet in Wallonië ligt momenteel volledig plat. Er kan geen binnenschip meer door. Aan de oude kleinere sluis startten begin deze week onderhoudswerken, waarbij een van de sluisdeuren defect raakte. Ook elders raakte de oude sluis tijdens de klus licht beschadigd. Daardoor zal deze sluis zeer waarschijnlijk pas aanstaande zaterdag weer kunnen functioneren. Momenteel liggen er 30 tot 40 schepen te wachten op doorvaart.

JAN SCHILS
Van de nieuwe moderne sluis, die in september 2015 werd ingehuldigd, werd in mei 2016 een van de sluisdeuren zodanig beschadigd, dat deze naar Antwerpen moest worden vervoerd voor herstel. Volgens voorzitter Pascal Roland van de schippersorganisatie 'Ons Recht' had de nieuwe sluis in september vorig jaar weer geopend moeten worden, maar de Waalse waterwegenbeheerder heeft onlangs laten weten dat de nieuwe sluis op zijn vroegst in september aanstaande opengaat.

Opvangen

In feite heeft de nieuwe sluis maar negen maanden dienstgedaan. Toen was er wel sprake van een vlotte doorstroming van het binnenvaartverkeer. Sedert het defect aan de nieuwe sluis, waarin 70 miljoen euro werd geïnvesteerd, moet de oudere en veel kleinere sluis van 16 bij 136 meter alle scheepvaartverkeer opvangen. De afmetingen van de nieuwe sluis bedragen 25 bij 225 meter. Binnenvaartorganisaties reageren onthutst op wat er zich sedert maanden in Yvoz-Ramet afspeelt. Zo zien zij marktaandeel verloren gaan ten opzichte van het wegverkeer.

De foto is genomen bij de opening van de kostbare nieuwe sluis in 2015, die nu al een jaar buiten gebruik is. (Archieffoto Ria Kauwenberg)

Meer Nieuws

Apps

  • Vind hier uw daily Scheepvaartkrant app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app-store
  • Vind hier uw e-paper Scheepvaartkrant app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app-store
  • Vind hier uw Scheepvaart- telefoongids app!

    Vind uw app in de GooglePlay Vind uw app in de app store